21 Augustus 2023

Neste maakt het mogelijk om PET-flessen te maken van biobased materialen samen met Suntory, ENEOS en Mitsubishi Corporation

Neste Corporation, Persbericht, 21 augustus 2023 om 9.00 uur (EET)

Foto: Hernieuwbaar Neste RE bestaat uit zuivere koolwaterstoffen gemaakt van biobased grondstoffen en kan worden gebruikt als een drop-in oplossing ter vervanging van fossiele grondstoffen bij het maken van polymeren en chemicaliën. Bron: Neste.
 

  • Door deze samenwerking wordt hernieuwbare Neste RE voor het eerst gebruikt voor de productie van PET, een van de meest gebruikte polymeren voor drinkflessen
  • De introductie van biobased materialen vermindert de afhankelijkheid van fossiele bronnen in de PET-waardeketen

Neste is een samenwerking aangegaan met Suntory, ENEOS en Mitsubishi Corporation om de productie van PET-hars (Polyethyleentereftalaat) gemaakt met hernieuwbaar Neste RE™ op commerciële schaal mogelijk te maken. Neste RE is Neste's grondstof voor de productie van polymeren en voor 100% gemaakt van biobased grondstoffen, zoals afval- en reststoffen als gebruikt frituurvet, ter vervanging van fossiele grondstoffen in de waardeketen. De Japanse drankenproducent Suntory gaat de hernieuwbare PET-hars vanaf 2024 gebruiken voor de productie van flessen voor hun producten. 

ENEOS, een nieuwe partner voor Neste in Japan, gaat bio-intermediates op basis van Neste RE gebruiken om bio-PX (bio-paraxyleen) te produceren in hun Mizushima-raffinaderij in Okayama, Japan. De bio-PX wordt omgezet in PTA (gezuiverd tereftaalzuur) en vervolgens in PET-hars wat Suntory dan gebruikt om PET-flessen te produceren. Mitsubishi Corporation gaat de samenwerking tussen de partners in de waardeketen coördineren.  

“Om de klimaatcrisis en de gevolgen ervan aan te pakken, moeten bedrijven nu hun verantwoordelijkheid nemen. Door partnerships in de waardeketen aan te gaan, kan Neste bijdragen aan het verminderen van de afhankelijkheid van de polymeren en chemische industrie van fossiele grondstoffen en aan de productie van producten die een lagere koolstofvoetafdruk hebben”, zegt Lilyana Budyanto, Head of Sustainable Partnerships APAC van Neste’s Renewable Polymers and Chemicals business unit. 

Een massabalansbenadering wordt toegepast om de biobased materialen toe te wijzen aan de PET-flessen

Neste Corporation

Susanna Sieppi
Vice President, Communications

Meer informatie: Neem contact op met Neste's mediadienst, tel. +358 800 94025 / media@neste.com (weekdagen van 8.30 uur tot 16.00 uur EET). Abonneer op Neste’s (pers)berichten via https://www.neste.com/for-media/releases-and-news/subscribe.

Neste in het kort

Neste (NESTE, Nasdaq Helsinki) biedt oplossingen om de klimaatverandering tegen te gaan en de overgang naar een circulaire economie te versnellen. We verwerken afval- en reststoffen en innovatieve materialen tot hernieuwbare brandstoffen en duurzame grondstoffen voor plastics en andere materialen. We zijn 's werelds grootste producent van hernieuwbare diesel en duurzame vliegtuigbrandstof en ontwikkelen chemische recycling om de uitdaging van plastic afval tegen te gaan. Met onze hernieuwbare en circulaire oplossingen willen we onze klanten helpen om hun uitstoot van broeikasgassen tegen 2030 te verminderen met minstens 20 miljoen ton per jaar. Het is onze ambitie om onze olieraffinaderij in Porvoo, Finland tegen 2030 de meest duurzame raffinaderij van Europa te maken. Wij introduceren hernieuwbare en gerecyclede grondstoffen, zoals vloeibaar gemaakt plastic afval, als grondstoffen voor de raffinage. Wij hebben de doelstelling om vanaf 2035 koolstofneutraal te produceren en wij zullen de koolstofemissie-intensiteit van verkochte producten tegen 2040 met 50% verminderen. Wij hebben ook hoge normen vastgesteld voor biodiversiteit, mensenrechten en onze toeleveringsketen. We worden consequent opgenomen in de Dow Jones Sustainability Indices en de Global 100-lijst van 's werelds meest duurzame bedrijven. In 2022 bedroeg de omzet van Neste 25,7 miljard euro. Lees meer: neste.nl