Referenties

"We sluiten geen enkel alternatief uit, maar we zochten wel een manier om onmiddellijk het verschil te maken voor onze klanten."

Yannick Dylst
Project Manager Duurzaamheid H.Essers

 

Familiebedrijf
sinds 1928
met vestigingen in 18 landen

 

Ambitie:
onmiddellijk het
verschil maken

voor klanten onder andere met HVO insetting concept

 

Met 270.000 liter HVO100
al 772 ton CO2e
Well-to-Wheel reductie

H.Essers: Met Neste MY geven we invulling aan onze HVO insetting-oplossing voor klanten

H.Essers is een familiebedrijf dat sinds de oprichting in 1928 klanten helpt hun supply chains te optimaliseren. Inmiddels is de onderneming uitgegroeid tot een van Europa's toonaangevende transport- en logistieke dienstverleners voor sectoren als chemie, farma, onderdelen en infra. Daarbij ligt de focus op het ontwikkelen en implementeren van best-in-class duurzame oplossingen voor transport, logistiek en warehousing. “Duurzaamheid staat centraal bij alles wat we doen, het is een integraal deel van onze strategie,” aldus Yannick Dylst, Project Manager Duurzaamheid bij H.Essers. In dit kader introduceerde het bedrijf ook het HVO insetting-concept. Door toepassing van het mass balance principe kunnen zo klanttransporten worden gedecarboniseerd door het benodigde volume HVO ook in een ander deel van de H.Essers-vloot te gebruiken.

h.essers

Overwegingen H.Essers

  1. Milieueffecten: Emissiereductie is een van onze concrete ambities - Neste MY past hier goed bij
  2. Onmiddellijk en zonder vertraging: Met HVO100 vonden we een manier om onmiddellijk het verschil te maken voor klanten
  3. Extra zekerheid: Certificatie in lijn met European Renewable Energy Directive II

Duurzaamheid staat centraal bij alles wat we doen, het is een integraal deel van onze strategie.

Yannick Dylst, Project Manager Duurzaamheid H.Essers

Carl F

Oplossing

Wat zijn de duurzaamheidsdoelstellingen van H.ESSERS?

“Duurzaamheid staat centraal bij alles wat we doen, het is een integraal deel van onze strategie. In onze duurzame strategie 2020-2025 verbinden we ons met 5 sustainable development goals, die we vertalen naar 19 concrete ambities. Hiervan is CO2-reductie er een van.”  

Wanneer bent u het gebruik van hernieuwbare diesel gaan overwegen?

“Bij H.Essers zijn we steeds op zoek naar nieuwe mogelijkheden om de emissies voor onze klanten te reduceren, en dit binnen de vier pijlers van ons framework: improve, avoid, shift en inset. Binnen de improve pijler zijn alternatieve brandstoffen en aandrijvingen een belangrijk element. HVO100 hernieuwbare diesel is daarin één van de alternatieven, dus zijn we in 2020 concreet gaan kijken hoe we HVO100 voor onze klanten kunnen inzetten.”

Waren er alternatieven, zoals elektriciteit of biodiesel?

“We sluiten geen enkel alternatief uit, maar we zochten wel een manier om onmiddellijk het verschil te maken voor onze klanten. Terwijl HVO in Europa nog niet op veel plaatsen publiek beschikbaar was, was dat zeker ook nog niet het geval voor bijvoorbeeld elektriciteit en waterstof. Voor HVO konden we dit met ons miles balance-principe goed oplossen, omdat HVO zonder aanpassingen met onze bestaande trucks en tankinfrastructuur gebruikt kan worden.”

h.essers

Waarom koos u voor Neste MY Renewable Diesel? 

“Na het nodige marktonderzoek kozen we ervoor Neste MY Renewable Diesel in te kopen via één van onze huisleveranciers, die in bulk levert aan ons eigen tankstation. Dit sluit perfect aan op ons HVO insetting concept. We zochten daarnaast een duurzame brandstof in de brede zin van het woord. Met een 2e generatie biobrandstof op basis van afvalstromen, én externe certificatie dat deze in lijn is met de Europese Renewable Energy Directive II, vonden we ook hiervoor de nodige zekerheden!”

Hoe bieden jullie HVO aan klanten aan?

“Om operationele beperkingen te overkomen, zoals beschikbaarheid van HVO langs de route, terugritten voor andere klanten, of zelfs LTL-ritten, lanceerden we onze HVO insetting-oplossing. Door toepassing van het mass balance principe kunnen we zo de transporten voor een geïnteresseerde klant decarboniseren door het benodigde volume HVO in een ander deel van onze vloot te gebruiken. Ondertussen bieden we iets langer dan een jaar HVO insetting aan. In totaal konden we door het inzetten van 270.000 liter HVO100 al 772 ton CO2e Well-to-Wheel reduceren. Een mooi resultaat, dat onze klanten en andere stakeholders sterk op prijs stellen, omdat we vandaag al voor hen het verschil kunnen maken.” 

Wat verwacht u van de toekomst?

“Onze roadmap naar decarbonisatie is technologie-onafhankelijk. We blijven sterk inzetten op de modal shift, maar voor de onvermijdelijke wegkilometers zien we op lange termijn een essentiële rol voor elektriciteit en waterstof. In de tussentijd zal er voor synthetische brandstoffen en biobrandstoffen zoals bio-LNG, en uiteraard HVO, een zeer belangrijke rol weggelegd blijven.”  

 

Meer informatie over Neste MY Renewable Diesel