HVO vs. biodiesel

Wat is het verschil tussen hernieuwbare diesel en biodiesel?

Hernieuwbare diesel, of HVO (Hydrotreated Vegetable Oil), wordt soms verward met biodiesel of FAME (Fatty Acid Methyl Ester). De belangrijkste verschillen tussen de twee zijn te vinden in hun chemische samenstelling, prestaties bij koud weer en bewaarkwaliteiten.

Neste MY Renewable Diesel™ bijvoorbeeld wordt geproduceerd door middel van een waterstofbehandelingsproces. Het resultaat is een HVO-diesel met een soortgelijke chemische samenstelling als fossiele diesel. Dankzij deze chemische gelijkenis kan hernieuwbare diesel in alle dieselmotoren worden gebruikt in een concentratie tot 100%, of in elke verhouding met fossiele diesel worden gemengd. Biodiesel en fossiele diesel hebben een verschillende samenstelling en kunnen daarom niet als vervanging voor elkaar dienen.

De maximaal toelaatbare concentratie FAME-biodiesel in een mengsel met fossiele diesel is 7%*. Een FAME-aandeel van meer dan 7% vereist een aanpassing van de motor. 

icon

Eigen technologie van Neste

Neste MY Renewable Diesel wordt gemaakt met behulp van onze eigen NEXBTL-technologie - een unieke methode die het mogelijk maakt een grote verscheidenheid aan afval en residuen van lage kwaliteit om te zetten in brandstoffen van hoge kwaliteit en andere hernieuwbare producten. Ongeacht welke grondstoffen worden gebruikt, de kwaliteit van de eindproducten is altijd hetzelfde. Dit is een groot verschil met andere biobrandstoffen die via een veresteringsproces worden geproduceerd, omdat dit niet dezelfde kwaliteitsgarantie biedt. Wat de eigenschappen van FAME-biobrandstof betreft, hangt de kwaliteit grotendeels af van de gebruikte grondstoffen.

data analytic icon

Hoog cetaangetal

Een cetaangetal geeft de ontstekingseigenschappen aan. Het geeft ook aan hoe goed een motor start bij koud weer en draagt bij tot een schonere, en efficiëntere verbranding. Hoe hoger het cetaangetal, hoe beter de motor start. Neste MY Renewable Diesel heeft een cetaangetal boven 70, terwijl biodiesel een cetaangetal tussen 50 en 60 heeft.

cold weather performance icon

Koude temperaturen

Het troebelingspunt van Neste MY Renewable Diesel, dat aangeeft wanneer brandstof wordt aangetast door koude temperaturen, ligt op -22°C. Neste MY Renewable Diesel is gemaakt voor koude en arctische omstandigheden. Dit is niet het geval voor biodiesel. Die kan sterk beïnvloed worden door koudere temperaturen, afhankelijk van welke grondstoffen werden gebruikt.

tank icon

Geen limiet op opslagtijd

Neste MY Renewable Diesel kan voor langere tijd worden opgeslagen, zonder enig risico dat de eigenschappen veranderen. In tegenstelling tot biodiesel, trekt Neste's hernieuwbare diesel ook geen water aan. Dit betekent dat met de juiste behandeling en opslag, er geen risico is op kwaliteitsverlies of microbiële groei.

Neste MY Renewable Diesel: een overzicht

Download hier de Neste MY-factsheet. Deel ze met uw collega's.

DOWNLOAD

BE-NL Product info: Send email

Zoek tankstations en distributeurs

Vind Neste MY

Meer weten?

CONTACTEER ONS

*De Europese norm voor diesel (EN590) beperkt het aandeel biodiesel (FAME EN14214) tot max. 7%. In feite steunen motor- en voertuigfabrikanten op grote schaal de ontwikkeling van HVO-brandstoffen als een manier om het hernieuwbare gehalte van dieselbrandstof te verhogen om de uitstoot te verminderen zonder de problemen die met FAME's gepaard gaan.

Meer informatie over Neste MY Renewable Diesel