Onze transformatie-reis

Neste heeft als bedrijf verschillende transformaties ondergaan. Van een regionale olieraffinaderij is het uitgegroeid tot een wereldleider in hernieuwbare en circulaire oplossingen. 

Neste werd in 1948 opgericht met als doel de olievoorziening van Finland veilig te stellen. In de daaropvolgende decennia groeide het bedrijf gestaag en bouwde het twee Finse raffinaderijen. De eerste in Naantali (1957) en de tweede in Porvoo (1965), die later meerdere malen werd uitgebreid. 

Aardgas, exploratie en productie, en chemie werden toegevoegd aan de kernactiviteiten raffinage en scheepvaart. In de jaren zeventig werd Neste het grootste bedrijf van Finland en speelde het een belangrijke rol bij het in evenwicht brengen van de handel met Rusland. Later vestigdeNeste zich ook als merk voor retail tankstations in Finland, de Baltische staten en Noordwest-Rusland..

In 1995 werd Neste een beursgenoteerde onderneming op de beurs van Helsinki. Enkele jaren later fuseerde het bedrijf met Imatran Voima tot Fortum Corporation, dat in december 1998 op de beurs werd genoteerd. Het gefuseerde olie- en elektriciteitsbedrijf ging door tot 2005, toen de olie-activiteiten in een aparte onderneming werden afgesplitst en Neste Oil deplaats innam op de beurs van Helsinki.

 

In 2015 werd de naam van het bedrijf Neste Oil weer veranderd in de oorspronkelijke naam Neste, om de verandering in de strategie naar duurzame energie te weerspiegelen.

In de jaren 2000 werd een koerswijziging doorgevoerd: Neste stelde zich ten doel om 's werelds grootste producent van hernieuwbare diesel te worden. Met de eigen NEXBTL-technologie kon het bedrijf vetten omzetten in moleculen die fossiele grondstoffen in de brandstofproductie konden vervangen. De productie van hernieuwbare diesel begon in Porvoo en in 2010 en 2011 lanceerde Neste nieuwe installaties voor de productie van hernieuwbare producten in Singapore en Rotterdam. 

In het daaropvolgende decennium bereikte Neste, voortbouwend op een historie van innovatie en passie voor vernieuwing, het doel om 's werelds grootste producent van hernieuwbare diesel te worden. 

Neste bevindt zich nu in een sterke positie om de groei en transformatie voort te zetten. Onze ambitie is om een wereldleider te worden op het gebied van hernieuwbare en circulaire oplossingen. De wereld maakt veranderingen door, maar wij willen de leiding nemen. 

De strategie van Neste weerspiegelt het inzicht en de mentaliteit dat we de leiding kunnen nemen over deze veranderingen om ons doel te dienen: het creëren van een gezondere planeet voor onze kinderen.