22 April 2024

Neste rondt eerste verwerkingstest van pyrolyse-olie afkomstig van afgedankte autobanden succesvol af

Neste Corporation, Persbericht, 22 april 2024 om 9 uur (EET)

Foto: Momenteel belanden afgedankte auto- en vrachtwagenbanden meestal op stortplaatsen of worden verbrand. Bron: Neste

  • Pyrolyse-olie afkomstig van afgedankte autobanden is in de raffinaderij van Neste in Porvoo, Finland verwerkt tot hoogwaardige grondstof voor chemicaliën en kunststoffen.
  • De pyrolyse-olie is geleverd door de Zweedse leverancier Scandinavian Enviro Systems.
  • De verwerking van pyrolyse-olie valideert de geschiktheid van chemische recycling voor het verwerken van andere afvalstoffen dan kunststoffen.

Als onderdeel van de activiteiten om chemische recycling te bevorderen, heeft Neste met succes haar eerste test uitgevoerd met een nieuwe uitdagende grondstof; vloeibaar gemaakte afgedankte autobanden. In de test verwerkte Neste de afgedankte autobanden tot hoogwaardige grondstoffen voor nieuwe chemicaliën en kunststoffen.

Voor de verwerkingtest gebruikte Neste pyrolyse-olie gemaakt uit afgedankte voertuigbanden. Deze olie werd geleverd door Scandinavian Enviro Systems, een Zweeds bedrijf dat technologieën ontwikkelt om materialen terug te winnen uit afgedankte producten. Het doel van deze test was om het potentieel van chemische recycling buiten kunststofafval te evalueren, om de groep afvalstromen die verwerkt kunnen worden tot producten van hoge kwaliteit mogelijkerwijs uit te breiden.

Net als bij moeilijk te recyclen plastic afval, belandt een groot deel van de banden aan het einde van hun levenscyclus op stortplaatsen of in verbrandingsovens. Doordat banden zijn samengesteld uit verschillende materialen, zijn ze moeilijk te recyclen met mechanische recyclingmethodes. Chemische recycling kan daarom helpen om waardevolle materialen in omloop te houden. Het Scandinavische Enviro Systems heeft een pyrolyse-technologie ontwikkeld om carbon black (‘zwartsel’) en olie uit afgedankte autobanden te halen.

"Het mooie van chemische recycling is dat het moeilijk te recyclen plastic afval kan verwerken tot nieuwe grondstof. Maar de mogelijkheden zijn groter", legt Andreas Teir van Neste uit. "Omdat afgedankte banden momenteel vaak hetzelfde lot beschoren zijn als plastic afval, beschouwen we chemische recycling als een goede toevoeging om de lineaire levenscyclus van banden te veranderen in een circulaire levenscyclus. Dankzij onze leverancier Enviro Systems hebben we dat met onze recente verwerkingstest bewezen."

In het verleden heeft Neste al met succes verschillende verwerkingstesten met vloeibaar gemaakt afvalplastic gedaan. Deze testen vormden de basis voor de beslissing van Neste om te investeren in grootschalige capaciteit voor chemische recycling op de site van het bedrijf in Porvoo, Finland. De faciliteiten die hiervoor in aanbouw zijn, zullen naar verwachting in de loop van 2025 klaar zijn en 150.000 ton vloeibaar gemaakt afvalplastic per jaar kunnen verwerken. Ze maken deel uit van project PULSE dat wordt gefinancierd door de Europese Unie via het EU Innovation Fund.

Neste Corporation

Susanna Sieppi
Vice President, Communications and Brand (act.)

Meer informatie:

Neste: Neem contact op met Neste's mediadienst, tel. +358 800 94025 / media@neste.com (weekdagen van 8.30 uur tot 16.00 uur EET). Abonneer op Neste’s (pers)berichten via https://www.neste.com/for-media/releases-and-news/subscribe.

Enviro Systemen: Fredrik Emilson, CEO Enviro, +46 (0)706-05 67 83, fredrik.emilson@envirosystems.se; Alf Blomqvist, Voorzitter van de Raad van Bestuur Enviro, +46 (0)733-14 97 00, alf@blomqvistunlimited.com, info@envirosystems.se

Neste in het kort

Neste (NESTE, Nasdaq Helsinki) biedt oplossingen om de klimaatverandering tegen te gaan en de overgang naar een circulaire economie te versnellen. Het bedrijf verwerkt afval, reststoffen en innovatieve grondstoffen tot hernieuwbare brandstoffen en duurzame grondstoffen voor plastics en andere materialen.

Als 's werelds grootste producent van duurzame vliegtuigbrandstof en hernieuwbare diesel, en als voorloper in het ontwikkelen van hernieuwbare en circulaire grondstoffen voor polymeren en chemicaliën, helpt Neste zijn klanten om hun broeikasgasemissies tegen 2030 jaarlijks met minstens 20 miljoen ton te verminderen.

De ambitie van het bedrijf is om de olieraffinaderij in Porvoo, Finland, tegen 2030 de meest duurzame raffinaderij van Europa te maken. Neste heeft zich ertoe verbonden om tegen 2035 een koolstofneutrale productie te bereiken en de koolstofemissie-intensiteit van verkochte producten tegen 2040 met 50% te verminderen. Neste heeft ook hoge normen gesteld voor biodiversiteit, mensenrechten en de toeleveringsketen. Het bedrijf is consequent opgenomen in de Dow Jones Sustainability Indices en de Global 100-lijst van 's werelds meest duurzame bedrijven. In 2023 bedroeg de omzet van Neste EUR 22,9 miljard. Lees meer: neste.nl 

Enviro Systems in brief

Scandinavian Enviro Systems contributes to enhanced environmental and economic sustainability using a patented technology for the recovery of valuable raw materials from scrapped and end-of-life products, including tires. The production of new tires using carbon black recovered with Enviro’s technology reduces carbon dioxide emissions by up to 93 per cent compared with the use of virgin carbon black. Enviro has its head office in Gothenburg and a plant for the recycling of end-of-life tires in Åsensbruk. The largest owner is the French tire manufacturer Michelin. Enviro was founded in 2001 and is listed on Nasdaq First North Growth Market.