7 Juli 2022

Neste investeert in nieuwe raffinaderij voor hernieuwbare producten in Rotterdam

Neste Corporation, Nieuws, 7.7.2022 

Dit bericht is een vertaling van de Neste Corporation Stock Exchange Release die op 27 juni 2022 is gepubliceerd in het Engels en Fins.

Bekijk hier de originele Stock Exchange Release in het Engels: https://www.neste.com/releases-and-news/renewable-solutions/neste-invests-its-world-scale-renewable-products-refinery-rotterdam 

Neste Corporation heeft het definitieve investeringsbesluit genomen om te investeren in nieuwe productiecapaciteit voor hernieuwbare producten in Rotterdam. De beslissing is gebaseerd op een aanzienlijke toename van de vraag naar hernieuwbare producten door hogere klimaatambities van klanten.

Neste's huidige productiecapaciteit voor hernieuwbare producten in Rotterdam van 1,4 miljoen ton per jaar is de grootste van Europa. De investering van ongeveer 1,9 miljard euro voor de uitbreiding van de raffinaderij in Rotterdam, zal Neste's totale productiecapaciteit voor hernieuwbare producten met 1,3 miljoen ton per jaar doen toenemen. Hiermee komt de totale productiecapaciteit voor hernieuwbare producten in Rotterdam op 2,7 miljoen ton per jaar. Dit is inclusief een productiecapaciteit voor duurzame vliegtuigbrandstof (SAF) van 1,2 miljoen ton per jaar. Het doel van het bedrijf is om de nieuwe productie-eenheid in de eerste helft van 2026 op te starten.

"De investering in de uitbreiding van onze raffinaderij in Rotterdam versterkt onze wereldwijde leidende positie op het gebied van hernieuwbare producten. Het is ook een belangrijke stap om ons toekomstige concurrentievermogen en de uitvoering van onze groeistrategie voor hernieuwbare energiebronnen te garanderen, aangezien het een aanzienlijke hoeveelheid hernieuwbare diesel, SAF en hernieuwbare grondstoffen voor polymeren en chemicaliën beschikbaar maakt voor onze op duurzaamheid-gerichte klanten", zegt Matti Lehmus, President en CEO van Neste.

"Deze investering zal ons concurrentievoordeel, dat gebaseerd is op de wereldwijde optimalisering van onze productie en het gebruik van afval- en reststoffen, verder versterken. Met onze gepatenteerde NEXBTL™-technologie kunnen hernieuwbare producten van hoge kwaliteit op flexibele wijze worden geraffineerd uit een grote verscheidenheid van afval- en reststoffen van lagere kwaliteit. De nieuwe productielijn zal - samen met de uitbreiding van onze raffinaderij in Singapore - de beste zijn in zijn klasse op het gebied van energie-efficiëntie en grondstof-flexibiliteit", vervolgt Lehmus.

Neste heeft momenteel een wereldwijde productiecapaciteit van 3,3 miljoen ton hernieuwbare producten per jaar. Neste's lopende uitbreidingsproject in Singapore en de joint venture met Marathon in Martinez, CA US, die nog moet worden afgerond, zullen de totale productiecapaciteit van hernieuwbare producten tegen eind 2023 op 5,5 miljoen ton per jaar brengen. Dat maakt van Neste de enige wereldwijde leverancier van hernieuwbare brandstoffen en hernieuwbare grondstoffen voor polymeren en chemicaliën met productiecapaciteit op drie continenten. Na voltooiing zal de uitbreiding in Rotterdam de totale productiecapaciteit van het bedrijf voor hernieuwbare producten verder verhogen tot 6,8 miljoen ton per jaar tegen eind 2026.

Neste in het kort

Neste (NESTE, Nasdaq Helsinki) biedt oplossingen om de klimaatverandering tegen te gaan en de overgang naar een circulaire economie te versnellen. We verwerken afval- en reststoffen en innovatieve materialen tot hernieuwbare brandstoffen en duurzame grondstoffen voor plastics en andere materialen. We zijn 's werelds grootste producent van hernieuwbare diesel en duurzame vliegtuigbrandstof en ontwikkelen chemische recycling om de uitdaging van plastic afval tegen te gaan. Met onze hernieuwbare en circulaire oplossingen willen we onze klanten helpen om hun uitstoot van broeikasgassen tegen 2030 te verminderen met minstens 20 miljoen ton per jaar. Het is onze ambitie om onze olieraffinaderij in Porvoo, Finland tegen 2030 de meest duurzame raffinaderij van Europa te maken. Wij introduceren hernieuwbare en gerecyclede grondstoffen, zoals vloeibaar gemaakt plastic afval, als grondstoffen voor de raffinage. Wij hebben de doelstelling om vanaf 2035 koolstofneutraal te produceren en wij zullen de koolstofemissie-intensiteit van verkochte producten tegen 2040 met 50% verminderen. Wij hebben ook hoge normen vastgesteld voor biodiversiteit, mensenrechten en onze toeleveringsketen. We worden consequent opgenomen in de Dow Jones Sustainability Indices en de Global 100-lijst van 's werelds meest duurzame bedrijven. In 2021 bedroeg de omzet van Neste 15,1 miljard euro. Lees meer: neste.nl