29 Augustus 2023

Polymeren als koolstofopslag: Neste, LyondellBasell, Biofibre en Naftex brengen biobased polymeren naar de bouwsector

Neste Corporation, Persbericht, 29 augustus 2023 om 9.00 uur (EET) 

Foto: Palen voor hekken gemaakt van kunststof versterkt met natuurlijke vezels. Bron: Naftex.

  • Samenwerking maakt het mogelijk om bouwmaterialen te maken van biobased kunststof versterkt met natuurlijke vezels 
  • De levensduur van bouwmaterialen maakt het mogelijk om koolstof jaren of zelfs decennia op te slaan

Neste, LyondellBasell, Biofibre en Naftex hebben een waardeketen gecreëerd om biobased polymeren te combineren met natuurlijke vezels voor de productie van bouwmaterialen. De combinatie van polymeren met een meetbare biobased inhoud en natuurlijke vezels in bouwmaterialen, creëert een koolstofopslag die kan helpen bij het aanpakken van de klimaatverandering. 

In de samenwerking levert Neste hernieuwbare Neste RE™, een grondstof voor de productie van polymeren die 100% bestaat uit biobased materialen zoals afval-en reststoffen, aan LyondellBasell. LyondellBasell verwerkt de grondstof tot CirculenRenew C14-polypropyleen met meetbare biobased inhoud, als onderdeel van de CirculenRenew™-portfolio van het bedrijf. Het polypropyleen wordt vervolgens door Biofibre gebruikt om kunststofgranulaat versterkt met natuurlijke vezels te produceren. In de laatste stap extrudeert Naftex het granulaat tot bouwmaterialen, zoals palen voor hekken of profielen voor terrasplanken. 

Mogelijk maken van duurzamere bouwoplossingen

Door biobased polymeren te combineren met natuurlijke vezels, maken de partners de productie mogelijk van bouwoplossingen die een lagere koolstofvoetafdruk hebben. De bouwmaterialen dienen als tijdelijke koolstofopslag: gedurende de gebruiksfase van enkele jaren of zelfs decennia, slaan ze de koolstof op die eerder uit de atmosfeer is gehaald tijdens de groeifase van de biomassa die in de bouwmaterialen wordt gebruikt. Een LCA-studie die GreenSurvey voor Biofibre heeft gemaakt, bevestigt dat de hoeveelheid koolstof die door de biomassa uit de atmosfeer wordt gehaald, groter is dan de emissies van de logistiek en de productie van het versterkte kunststofgranulaat. 

“Het is uiterst belangrijk dat de bouwsector innovatieve manieren blijft ontwikkelen om klimaatverandering tegen te gaan. Hernieuwbare oplossingen zoals Neste RE-grondstof voor polymeren kunnen daarin een grote rol spelen. De lange gebruiksfase van bouwmaterialen resulteert in het ontstaan van een koolstofopslag: materialen kunnen koolstof opslaan die is onttrokken aan de atmosfeer en zo dienen als tijdelijke buffers in de strijd tegen klimaatverandering”, zegt Martin Bussmann, Brand Owner Manager van Neste’s Renewable Polymers and Chemicals business unit. 

“Het maakt deel uit van onze bedrijfsstrategie om oplossingen te bieden om dagelijks duurzamer te leven. We vinden het geweldig om te zien dat de bouwsector nu steeds meer duurzamere oplossingen omarmt”, zegt Roman J. Schulz, Marketing Manager bij LyondellBasell. Onze CirculenRenew-producten die we voor dit project hebben gebruikt, hebben een meetbare hernieuwbaar-gebaseerde inhoud die kan worden bepaald door C14-analyse. Ze helpen het gebruik van fossiele grondstoffen en de uitstoot van broeikasgassen over de levenscyclus van het product te verminderen.” 

“We gebruiken al heel lang natuurlijke vezelresten uit de biologische landbouw. Die vezels zijn afkomstig van bronnen in de nabije omgeving van onze productielocatie en concurreren niet met de productie van voedsel of dierenvoer. Met de introductie van onze nieuwe BioSustra productlijn op basis van biobased polyolefinen, kunnen we het biobased gehalte verder verhogen, de koolstofvoetafdruk verlagen en zo bijdragen aan de ecologische voordelen van onze materialenportfolio. Deze nieuwe kwaliteiten zijn vooral interessant voor producten met een lange levensduur, zoals die in de bouw te vinden zijn”, zegt Jörg Dörrstein, Managing Director van Biofibre GmbH.

“Sinds we zijn begonnen te werken in de bouw- en constructiesector, is ons gevraagd hoe we de duurzaamheid van producten zoals profielen of staven verder kunnen verhogen. Het lijkt erop dat we precies op het juiste moment zijn begonnen met de ontwikkeling van producten met een lagere CO2-voetafdruk, aangezien recente onderzoeken duidelijk wijzen op de vraag naar dergelijke producten. We zijn blij dat we met Biofibre BioSustra een goede oplossing hebben gevonden om onze klanten te ondersteunen bij het behalen van hun bedrijfsdoelstellingen”, aldus Daniel Koopmann, Managing Director van Naftex.

Neste Corporation

Susanna Sieppi
Vice President, Communications

Meer informatie:

Neste: Neem contact op met Neste's mediadienst, tel. +358 800 94025 / media@neste.com (weekdagen van 8.30 uur tot 16.00 uur EET). Abonneer op Neste’s (pers)berichten via https://www.neste.com/for-media/releases-and-news/subscribe.

LyondellBasell: Mediacontact: Jasmin Bisch, jasmin.bisch@lyb.com; +32 471 841 438

Biofibre: Biofibre GmbH, info@biofibre.de

Naftex: Naftex GmbH, info@naftex.de

Neste in het kort

Neste (NESTE, Nasdaq Helsinki) biedt oplossingen om de klimaatverandering tegen te gaan en de overgang naar een circulaire economie te versnellen. We verwerken afval- en reststoffen en innovatieve materialen tot hernieuwbare brandstoffen en duurzame grondstoffen voor plastics en andere materialen. We zijn 's werelds grootste producent van hernieuwbare diesel en duurzame vliegtuigbrandstof en ontwikkelen chemische recycling om de uitdaging van plastic afval tegen te gaan. Met onze hernieuwbare en circulaire oplossingen willen we onze klanten helpen om hun uitstoot van broeikasgassen tegen 2030 te verminderen met minstens 20 miljoen ton per jaar. Het is onze ambitie om onze olieraffinaderij in Porvoo, Finland tegen 2030 de meest duurzame raffinaderij van Europa te maken. Wij introduceren hernieuwbare en gerecyclede grondstoffen, zoals vloeibaar gemaakt plastic afval, als grondstoffen voor de raffinage. Wij hebben de doelstelling om vanaf 2035 koolstofneutraal te produceren en wij zullen de koolstofemissie-intensiteit van verkochte producten tegen 2040 met 50% verminderen. Wij hebben ook hoge normen vastgesteld voor biodiversiteit, mensenrechten en onze toeleveringsketen. We worden consequent opgenomen in de Dow Jones Sustainability Indices en de Global 100-lijst van 's werelds meest duurzame bedrijven. In 2022 bedroeg de omzet van Neste 25,7 miljard euro. Lees meer: neste.nl 

LyondellBasell in brief

We are LyondellBasell – a leader in the global chemical industry creating solutions for everyday sustainable living. Through advanced technology and focused investments, we are enabling a circular and low carbon economy.
Across all we do, we aim to unlock value for our customers, investors and society.
As one of the world’s largest producers of polymers and a leader in polyolefin technologies, we develop, manufacture and market high-quality and innovative products for applications ranging from sustainable transportation and food safety to clean water and quality healthcare. www.lyondellbasell.com

Biofibre in brief

Biofibre develops and markets thermoplastic biocompound granulates for various applications and industries. Due to strong partnerships throughout the supply chain Biofibre is sourcing sustainable raw materials with measurable environmental friendliness. Wherever possible all raw materials are locally sourced with no direct competition to food and feed. The Biofibre portfolio includes biobased and compostable materials for injection molding, extrusion, 3D-printing, thermoforming and blow molding applications. Biofibre products are frequently ready specified as drop-in solutions with no or few required investments for retooling. Biofibre has more than 10 years of experience in research & development placing customer specific developments by offering expertise and developments on lab-to-serial scale equipment into the center. www.biofibre.de
 
Naftex in brief

Naftex GmbH from the north of Germany is a producer and contract manufacturer for high-quality and innovative beams and profiles containing natural fiber plastic composites (NFPCs) and natural fibre composite granules. Our service includes development, planning and implementation of new products for various industries with a special focus on the construction and building industry. www.naftex.de