1 December 2023

Neste en Eppendorf vormen een strategisch partnerschap voor de ontwikkeling van laboratoriumproducten uit hernieuwbare kunststoffen

Neste Corporation, Persbericht, 1 december 2023 om 9 uur (EET)

Foto: Toepassingen in de biowetenschappen vereisen materialen van hoge kwaliteit. Bron: Neste 

  • Nieuw Eppendorf-assortiment verbruiksartikelen vermindert het gebruik van fossiele olie als grondstof in kunststoffen voor laboratoriumproducten en biedt laboratoria een duurzamer alternatief 
  • Neste levert hernieuwbare Neste RE™ om traditionele fossiele grondstoffen te vervangen bij de productie van kunststoffen voor laboratoriumproducten  

Neste heeft de krachten gebundeld met Eppendorf, een toonaangevende fabrikant en leverancier van laboratoriumapparatuur, om de ontwikkeling van laboratoriumproducten gemaakt van hernieuwbare grondstoffen te bevorderen. Door samen te werken, maakte het strategisch partnerschap het mogelijk om een nieuwe lijn van hernieuwbare plastic voor laboratoriumartikelen te creëren: Eppendorf Verbruiksartikelen BioBased. De verbruiksartikelen, zoals buisjes, worden geproduceerd met behulp van Neste RE™, een grondstof die wordt geproduceerd uit 100% hernieuwbare grondstoffen, bijvoorbeeld gebruikt frituurvet. De verbruiksartikelen vormen daarmee een duurzame keuze voor laboratoria die hun koolstofvoetafdruk willen verminderen door fossiele ruwe olie in de waardeketen te vervangen. De lancering van de eerste producten van de nieuwe lijn zal aanzienlijk bijdragen aan de overgang van de biowetenschappen (life sciences) naar een duurzamere toekomst. 

De life science industrie is een grootverbruiker van kunststoffen voor eenmalig gebruik, en nu de wereld voor steeds grotere milieu-uitdagingen staat, erkennen Eppendorf en Neste de dringende behoefte aan duurzamere oplossingen. Eppendorf’s BioBased producten presteren precies zoals de bekende plastic verbruiksartikelen op basis van fossiele olie, en voldoen aan de strenge specificaties die vereist zijn voor wetenschappelijke experimenten. Het portfolio bestaat uit Eppendorf Tubes® met schroefdoppen plus epT.I.P.S.® BioBased filterpipetpunten, gemaakt van gecertificeerd polypropyleen op basis van hernieuwbare grondstoffen. Neste's hernieuwbare Neste RE grondstof wordt gebruikt voor de productie van de buisjes, terwijl de schroefdoppen en pipetpunten worden gemaakt in samenwerking met andere leveranciers. Er wordt een massabalans methode toegepast om de hernieuwbare content toe te wijzen aan de producten. 

Na de succesvolle lancering van de eerste reeks Eppendorf Consumables BioBased, is de samenwerking erop gericht te innoveren en de toepassing van duurzamere materialen in de laboratorium- en wetenschappelijke onderzoekssector te blijven stimuleren. Met de uitgebreide ervaring van Eppendorf in de productie van wetenschappelijke verbruiksgoederen en de expertise van Neste in hernieuwbare producten, bevindt het initiatief zich in een goede positie om de knelpunten op het gebied van duurzaamheid in de hele waardeketen aan te pakken - van de hernieuwbare grondstoffen tot de productie van het eindproduct. Naast hernieuwbare bronnen zullen de partners ook opties evalueren om chemische recycling te gebruiken om zowel Eppendorfs laboratoriumartikelen te recyclen als gerecycled materiaal in de productie van de verbruiksartikelen mogelijk te maken. 

"We zijn verheugd om onze krachten te bundelen met Neste om hernieuwbare kunststoffen in het lab te brengen", zegt Brigitte Klose, Global Marketing Manager for Consumables bij Eppendorf. "Bij Eppendorf zetten we ons in om onze klanten te ondersteunen bij hun inspanningen om duurzamer te worden, en door onze expertise te combineren met die van Neste, zijn we in staat geweest om hoogwaardige duurzame plastic verbruiksartikelen te leveren die de wetenschap kunnen helpen om haar ecologische voetafdruk te verkleinen. Deze samenwerking met Neste is opnieuw een belangrijke stap voorwaarts in ons streven naar duurzaamheid en we kijken ernaar uit om samen te blijven pionieren in de ontwikkeling van hernieuwbare alternatieven."

"Laboratoriumtoepassingen gaan gepaard met hoge kwaliteitseisen voor de gebruikte materialen", aldus Maria Carcolé, Head of Brand Owner Management bij Neste Renewable Polymers and Chemicals. "De samenwerking met Eppendorf laat zien dat ondanks deze eisen een overgang naar duurzamere materialen nu al mogelijk is. Er is gewoon wilskracht en samenwerking voor nodig." 

Door hernieuwbare materialen te gebruiken in hun kunststof, kunnen laboratoria en bedrijven hun impact op het klimaat verkleinen en stappen zetten naar een duurzamere toekomst. Door verder te gaan met het onderzoek naar en de ontwikkeling van duurzamere alternatieven voor kunststof voor laboratoriumproducten, hopen Eppendorf en Neste wetenschappers te blijven voorzien van praktische oplossingen om de duurzaamheid te verbeteren en bij te dragen aan de decarbonisatie van de biowetenschappen.

Neste Corporation

Susanna Sieppi
Vice President, Communications

Meer informatie:

Neste: Neem contact op met Neste's mediadienst, tel. +358 800 94025 / media@neste.com (weekdagen van 8.30 uur tot 16.00 uur EET). Abonneer op Neste’s (pers)berichten via https://www.neste.com/for-media/releases-and-news/subscribe.

Eppendorf: Bettina Grochulla, tel. +49 40 692106268 / grochulla.b@eppendorf.de

Neste in het kort

Neste (NESTE, Nasdaq Helsinki) biedt oplossingen om de klimaatverandering tegen te gaan en de overgang naar een circulaire economie te versnellen. Het bedrijf verwerkt afval, reststoffen en innovatieve grondstoffen tot hernieuwbare brandstoffen en duurzame grondstoffen voor plastics en andere materialen.

Als 's werelds grootste producent van duurzame vliegtuigbrandstof en hernieuwbare diesel, en als voorloper in het ontwikkelen van hernieuwbare en circulaire grondstoffen voor polymeren en chemicaliën, helpt Neste zijn klanten om hun broeikasgasemissies tegen 2030 jaarlijks met minstens 20 miljoen ton te verminderen.

De ambitie van het bedrijf is om de olieraffinaderij in Porvoo, Finland, tegen 2030 de meest duurzame raffinaderij van Europa te maken. Neste heeft zich ertoe verbonden om tegen 2035 een koolstofneutrale productie te bereiken en de koolstofemissie-intensiteit van verkochte producten tegen 2040 met 50% te verminderen. Neste heeft ook hoge normen gesteld voor biodiversiteit, mensenrechten en de toeleveringsketen. Het bedrijf is consequent opgenomen in de Dow Jones Sustainability Indices en de Global 100-lijst van 's werelds meest duurzame bedrijven. In 2022 bedroeg de omzet van Neste EUR 25,7 miljard. Lees meer: neste.nl 

Eppendorf in brief

Eppendorf is a leading international life science company that develops, manufactures, and distributes instruments, consumables, and services for use in laboratories around the world.

The product portfolio of the business units Liquid Handling, Consumables, Separation & Instrumentation and Bioprocess includes, for example, pipettes, pipette tips, centrifuges, mixers, ultra-freezers and bioreactors for cell and gene research. In addition, Eppendorf offers a wide range of high-quality consumables. In fiscal year 2022, the Eppendorf Group generated €1.23 billion in sales and invested €76 million in research and development (R&D).

Eppendorf products are used in academic and industrial research laboratories, for example in companies in the pharmaceutical, biotech, chemical and food industries. But Eppendorf products are also used in clinical or environmental analysis laboratories, in forensics and in industrial laboratories for process analysis, production, and quality assurance.

Eppendorf was founded in 1945, is headquartered in Hamburg, Germany, operates production and R&D sites in Europe, Asia and North America and has subsidiaries in 33 countries. Today, the Group employs more than 5,000 people worldwide. They all act in accordance with the purpose of the company's founders: to improve human living conditions. Read more: www.eppendorf.com