14 Februari 2023

Neste, Uponor, Wastewise Group en Borealis maken productie van nieuwe hoogwaardige kunststof buizen mogelijk met behulp van chemische recycling van moeilijk te recyclen kunststofafval

Neste Corporation, Persbericht, 14 februari 2023 om 10.00 uur (EET)

Foto: PEX-buizenproductie bij Uponor. Bron: Uponor
 

  • Eerste productie van vernet polyethyleen (PEX) buizen op basis van grondstof gemaakt van chemisch gerecycled PEX-afval
  • Het project toont aan dat via chemische recycling moeilijk te recyclen kunststofafval verwerkt kan worden tot hoogwaardige polymeerproducten
  • De partners evalueren verdere samenwerking om de soorten afvalstoffen en gerecyclede hoeveelheden uit te breiden

Neste, Uponor, Wastewise en Borealis hebben met succes buizen geproduceerd van vernet polyethyleen (PEX) dat is gebaseerd op grondstoffen die zijn gewonnen door het chemisch recyclen van post-industrieel kunststofafval van de productie van PEX-buizen. Hiervoor wordt een massabalans-benadering gebruikt die ISCC PLUS-gecertificeerd is. Volgens de partnerbedrijven behoort dit project tot de eerste toepassingen van chemische recycling van PEX. 

PEX-buizen leveren een belangrijke bijdrage aan energie-efficiënte verwarming en veilig leidingwerk door hun robuustheid, temperatuurbestendigheid en lange levensduur. Door de onderling verbonden polymeerketens zijn ze echter vrijwel onmogelijk te recyclen met conventionele recyclingtechnologieën. Het project toont aan dat chemische recycling de kringloop kan sluiten voor moeilijk te recyclen kunststofafval, door het om te zetten in hoogwaardige polymeren-grondstof en vervolgens de productie mogelijk te maken van producten met dezelfde kwaliteit en eigenschappen als in hun vorige leven.

In de samenwerking gebruikt Wastewise hun nieuwe chemische recyclingtechnologie op basis van pyrolyse om industrieel afval van de PEX-buizenproductie van Uponor vloeibaar te maken. Daarbij worden de polymeren afgebroken tot hun bouwstenen, waardoor een olieachtig gerecycled tussenproduct ontstaat. Deze vloeistof wordt vervolgens verwerkt in de olieraffinaderij van Neste in Porvoo, Finland, en opgewerkt tot gerecycled Neste RE, een hoogwaardige en direct te gebruiken (‘drop-in’) grondstof voor de productie van nieuwe polymeren.

Borealis gebruikt deze grondstof in hun stoomkrakers om het vervolgens te polymeriseren tot polyethyleen als onderdeel van hun Borcycle C, chemische recycling product- portefeuille. Ten slotte gebruikt Uponor het polyethyleen om nieuwe PEX-buizensystemen te maken, die in de bouwsector gebruikt worden voor verwarmings-, leiding- en koelsystemen. Deze kunnen zelfs in gevoelige toepassingen met hoge eisen worden gebruikt, zoals voor drinkwatersystemen. De hele waardeketen is traceerbaar via ISCC PLUS gecertificeerde massabalansen. 

“We zijn erg enthousiast over deze samenwerking, omdat het ons een voorsprong geeft voor onze transitie naar circulaire materialen”, zei Thomas Fuhr, Chief Technology Officer Uponor. “PEX is een materiaal met veruit de meest veelzijdige toepassingsmogelijkheden, van het bouwen van watervoorzieningssystemen tot efficiënte stralingsverwarming- en koelsystemen, dankzij de superieure eigenschappen voor toepassingen in de bouwsector. Bij Uponor hebben we net het 50-jarig bestaan van onze PEX-buizen gevierd, en nu is ons nieuwe langetermijndoel om 100% van ons PEX-afval als grondstof te gebruiken door een gesloten recycling kringloop.”

“Moeilijk te recyclen kunststofafval als input en hoogwaardige polymeren als output, is niet langer een tegenstelling”, aldus John Webster, Global Commercial Director Infrastructure bij Borealis. “In feite zijn wij in staat om chemisch gerecycled kunststofafval van PEX-buizen als grondstof te integreren in onze bestaande productieprocessen. Er zijn geen extra tests, goedkeuringen of validaties voor nodig. Het is een drop-in oplossing die klaar is om te gebruiken, zelfs voor drinkwatertoepassingen.”

“Het succesvolle project toont niet alleen aan dat recycling van PEX mogelijk is via chemische recycling, maar het laat ook zien dat dit mogelijk is met een hoog rendement: zo'n 80% van het PEX-productieafval kan weer aan de kringloop worden toegevoegd”, zei Kaisa Suvilampi, Managing Director en Partner bij Wastewise. “Via onze processen konden wij PEX omzetten in pyrolyseolie van voldoende kwaliteit om het als input voor een raffinaderij te gebruiken, die het vervolgens kan verwerken tot een hoogwaardige grondstof. Dit project schrapt bepaalde types PEX van de lijst van materialen die recyclers hoofdpijn bezorgen.”

“Het doek gaat open voor chemische recycling”, voegde Mercedes Alonso, Executive Vice President Renewable Polymers and Chemicals bij Neste, eraan toe. “Grootschalige toepassingen zullen nog even op zich laten wachten, maar dit project levert de blauwdruk voor circulaire waardeketens voor polymeren via chemische recycling. Het duwt de technologie van een belofte naar de leveringsfase. Daarnaast toont het aan hoe belangrijk het is om de juiste partners bij elkaar te brengen om samen te werken.”

Dankzij de inzet van de betrokken partijen om circulaire oplossingen voor polymeren te ontwikkelen en het drop-in karakter van de oplossing, konden de partners de waardeketen in vrij korte tijd tot stand brengen. Tussen de start van het project en de productie van de eerste buizen gemaakt met chemisch gerecycled PEX-afval, zat nauwelijks meer dan zes maanden.

Het partnerschap biedt potentieel voor verdere samenwerking buiten het gebruiken van productieafval: de door Uponor geproduceerde PEX-buizen zijn al geoptimaliseerd vanuit het oogpunt van een efficiënt gebruik van hulpbronnen door de wanddikte te verminderen en de levensduur te verlengen. Aan het einde van hun lange levensduur is mechanische recycling tot dusver de eerste optie, maar dat betekent ook downcycling van de materialen, bijvoorbeeld tot andere bouwmaterialen of voorwerpen zoals hockeysticks. Met chemische recycling kan het afval van PEX-buizen echter weer worden omgezet naar volledig functionele nieuwe PEX-buizen. De partners gaan nu verdere samenwerkingsmogelijkheden evalueren. Naast het verbreden van het soort afvalstoffen kan dit ook leiden tot grotere gerecyclede hoeveelheden.

Neste Corporation

Susanna Sieppi
Vice President, Communications

Meer informatie:

Neste: Neem contact op met Neste's mediadienst, tel. +358 800 94025 / media@neste.com (weekdagen van 8.30 uur tot 16.00 uur EET). Abonneer op Neste’s (pers)berichten via https://www.neste.com/for-media/releases-and-news/subscribe.

Uponor: Franciska Janzon, Senior Vice President, Corporate Communications & IR, Uponor Corporation, Tel. +358 (0)20 129 2821

Borealis: Virginia Wieser, Lena Lehner, tel: +43 1 22 400 899 (Wenen, Oostenrijk) / media@borealisgroup.com

Wastewise: MD Kaisa Suvilampi, tel. + 358 50 5254222 / kaisa.suvilampi@wastewise.fi

Neste in het kort

Neste (NESTE, Nasdaq Helsinki) biedt oplossingen om de klimaatverandering tegen te gaan en de overgang naar een circulaire economie te versnellen. We verwerken afval- en reststoffen en innovatieve materialen tot hernieuwbare brandstoffen en duurzame grondstoffen voor plastics en andere materialen. We zijn 's werelds grootste producent van hernieuwbare diesel en duurzame vliegtuigbrandstof en ontwikkelen chemische recycling om de uitdaging van plastic afval tegen te gaan. Met onze hernieuwbare en circulaire oplossingen willen we onze klanten helpen om hun uitstoot van broeikasgassen tegen 2030 te verminderen met minstens 20 miljoen ton per jaar. Het is onze ambitie om onze olieraffinaderij in Porvoo, Finland tegen 2030 de meest duurzame raffinaderij van Europa te maken. Wij introduceren hernieuwbare en gerecyclede grondstoffen, zoals vloeibaar gemaakt plastic afval, als grondstoffen voor de raffinage. Wij hebben de doelstelling om vanaf 2035 koolstofneutraal te produceren en wij zullen de koolstofemissie-intensiteit van verkochte producten tegen 2040 met 50% verminderen. Wij hebben ook hoge normen vastgesteld voor biodiversiteit, mensenrechten en onze toeleveringsketen. We worden consequent opgenomen in de Dow Jones Sustainability Indices en de Global 100-lijst van 's werelds meest duurzame bedrijven. In 2022 bedroeg de omzet van Neste 25,7 miljard euro. Lees meer: neste.nl 

Uponor in brief

Uponor is one of the leading international providers of solutions that move water for buildings and infrastructure. The company is rethinking water for future generations with its safe drinking water delivery systems, energy-efficient radiant heating and cooling systems, and reliable infrastructure solutions. With a commitment to sustainability and a passion for innovation, Uponor is developing new technologies and systems that enrich people’s lives. We help our customers in residential and commercial construction, municipalities and utilities, as well as different industries to work faster and smarter. Uponor employs about 3,900 professionals in 26 countries in Europe and North America and Uponor’s products are sold in more than 80 countries. In 2021, Uponor's net sales totalled approximately €1.3 billion. Uponor Corporation is based in Finland and listed on Nasdaq Helsinki. www.uponorgroup.com

Borealis in het kort

Borealis is een van ‘s werelds toonaangevende leveranciers van geavanceerde en duurzame polyolefinenoplossingen, alsook Europees koploper in het recycleren van polyolefinen. In Europa zijn we marktleider in basischemicaliën en meststoffen. We maken gebruik van onze expertise in polymeren en decennialange ervaring om innovatieve en circulaire materiaaloplossingen met een toegevoegde waarde aan te bieden voor belangrijke sectoren zoals consumentenproducten, energie, gezondheidszorg, infrastructuur en mobiliteit.
We vinden telkens opnieuw uit wat essentieel is voor een duurzaam leven. Daarvoor bouwen we voort op ons engagement voor veiligheid, op onze mensen, innovatie en technologie, en uitmuntende prestaties. We gaan de transformatie naar een circulaire economie van polyolefinen versnellen en breiden geografisch uit om onze klanten over de hele wereld beter van dienst te zijn.
 Met hoofdzetel in het Oostenrijkse Wenen stellen we momenteel 6.900 medewerkers tewerk in ruim 120 landen. In 2021 boekten we een totale omzet van 12.3 miljard euro en een nettowinst van 1.396 miljoen euro. Het Oostenrijkse internationale olie- en gasbedrijf OMV heeft 75% van onze aandelen in handen. De overige 25% is in handen van Abu Dhabi National Oil Company, ADNOC, uit de Verenigde Arabische Emiraten (VAE). We leveren diensten en producten aan klanten over de hele wereld via Borealis en twee belangrijke joint ventures: Borouge (met Abu Dhabi National Oil Company of ADNOC, met hoofdkantoor in de VAE) en Baystar™ (met TotalEnergies, gevestigd in de VS).
www.borealisgroup.com | www.borealiseverminds.com

WasteWise Group in brief

Wastewise Group Oy is a private circular economy growth company that offers a new sustainable chemical recycling solution for plastic wastes that cannot be mechanically recycled. With our novel pyrolysis technology, we help plastic industry in their transition from fossil economy to a circular economy. We replace plastic waste incineration with our pyrolysis technology and return plastic molecules back to the value chain of plastic production and help our customers to cut their greenhouse gas emissions.
Our production facilities are located in Nokia, Finland. We are a Finnish leader in liquefied waste plastic oil production and our aim is to grow both in domestic and international markets. www.wastewise.fi