27 Juni 2022

Chemische recycling van plastic: Neste verwerft Europese rechten voor de thermochemische liquefactie-technologie van Alterra Energy

Neste Corporation, Persbericht, 27 juni 2022 om 8 uur (EET) 

Alterra Energy's installatie voor het op industriële schaal vloeibaar maken van plasticafval in Akron, Ohio (VS). Foto: Alterra Energy

Neste heeft de Europese rechten voor de liquefactie-technologie van Alterra Energy gekocht. Daarmee versterkt het bedrijf de inspanningen om chemische recycling te bevorderen. Alterra Energy is een in de VS gevestigd bedrijf dat een eigen thermochemische oplossing heeft ontwikkeld voor het vloeibaar maken van moeilijk te recyclen plastic. In Akron, Ohio, exploiteert Alterra al een fabriek op industriële schaal die afgedankte plastic omzet in een tussenproduct, dat verder kan worden geraffineerd tot grondstof voor nieuw plastic en andere petrochemische producten. 

In 2020 heeft Neste een minderheidsbelang verworven in Alterra Energy. Neste heeft verder ook vloeibaar gemaakt afvalplastic verwerkt dat onder meer afkomstig is van Alterra Energy, in een reeks proeven in haar raffinaderij in Finland. Samen met Ravago, is Neste ook van plan een joint venture op te richten om de technologie van Alterra in te zetten in Vlissingen. Verder voert Neste momenteel een haalbaarheidsstudie uit naar investeringen in de eigen voorbehandelings- en verwerkingscapaciteiten, om de verwerkingscapaciteit voor vloeibaar afvalplastic in haar raffinaderij te Porvoo op te voeren. Door chemische recycling wil de onderneming de afhankelijkheid van nieuwe fossiele grondstoffen verminderen en de circulariteit bij de productie van polymeren en chemicaliën versnellen. 

"Het verwerven van de rechten voor de technologie van Alterra Energy in Europa, stelt ons in staat onze partners een complete oplossing aan te bieden", zegt Heikki Färkkilä, Vice President Chemical Recycling bij Neste Renewable Polymers & Chemicals. "Neste zal het volledige chemische recyclingpakket aan kunnen bieden: van plastic afval tot product en drop-in feeds van hoge kwaliteit aanbieden voor de productie van nieuwe polymeren en chemicaliën."

Samenbrengen van partners in de waardeketen

Met de duidelijke doelstelling om vanaf 2030 meer dan een miljoen ton plastic afval per jaar te verwerken, blijft Neste in gesprek met bedrijven in de hele waardeketen voor plastic. Dit omvat upstream-partners zoals recyclingbedrijven en technologieontwikkelaars, maar ook chemische productiepartners en merkeigenaren die op zoek zijn naar duurzamere, circulaire oplossingen. 

De voortdurende gezamenlijke technologische ontwikkeling van Neste en Alterra Energy en de continue verwerking van gemengd plastic in de fabriek te Akron, hebben Neste het vertrouwen gegeven dat de technologie van Alterra Energy tot de winnende oplossingen behoort voor het vloeibaar maken van plastic afval. 

"We zijn blij dat Neste, een wereldleider op het gebied van duurzaamheid, heeft gekozen voor de geavanceerde recyclingtechnologie van Alterra Energy om hun inspanningen naar circulariteit van plastic in heel Europa verder te versnellen", zegt Frederic Schmuck, CEO van Alterra Energy. "In de rest van de wereld zullen we spelers in de petrochemische industrie blijven ondersteunen bij het behalen van hun duurzaamheidsdoelstellingen richting merkeigenaren en consumenten."

Terwijl Neste de Europese rechten op de technologie heeft verworven, zal Alterra Energy in de rest van de wereld onafhankelijk blijven opereren met als doel om de technologie via licentieverlening op de markt te brengen. Als partner en aandeelhouder, verbindt Neste zich ertoe de voortdurende ontwikkeling van de technologie van Alterra Energy te steunen, zodat het één van de toonaangevende oplossingen wordt voor de chemische recycling van plastic afval op wereldniveau. 

Neste Corporation

Susanna Sieppi
Vice President, Communications

Meer informatie: 

Neste: Neem contact op met Neste's mediadienstt, tel. +358 800 94025 / media@neste.com (tijdens weekdagen van 8.30 uur tot 16.00 uur EET).

Alterra Energy: Neem contact op met Bob Zeitlinger bij Makovsky, tel. +1 551 427 7298 / bzeitlinger@makovsky.com.

Neste in het kort

Neste (NESTE, Nasdaq Helsinki) biedt oplossingen om de klimaatverandering tegen te gaan en de overgang naar een circulaire economie te versnellen. We verwerken afval- en reststoffen en innovatieve materialen tot hernieuwbare brandstoffen en duurzame grondstoffen voor plastics en andere materialen. We zijn 's werelds grootste producent van hernieuwbare diesel en duurzame vliegtuigbrandstof en ontwikkelen chemische recycling om de uitdaging van plastic afval tegen te gaan. Met onze hernieuwbare en circulaire oplossingen willen we onze klanten helpen om hun uitstoot van broeikasgassen tegen 2030 te verminderen met minstens 20 miljoen ton per jaar. Het is onze ambitie om onze olieraffinaderij in Porvoo, Finland tegen 2030 de meest duurzame raffinaderij van Europa te maken. Wij introduceren hernieuwbare en gerecyclede grondstoffen, zoals vloeibaar gemaakt plastic afval, als grondstoffen voor de raffinage. Wij hebben de doelstelling om vanaf 2035 koolstofneutraal te produceren en wij zullen de koolstofemissie-intensiteit van verkochte producten tegen 2040 met 50% verminderen. Wij hebben ook hoge normen vastgesteld voor biodiversiteit, mensenrechten en onze toeleveringsketen. We worden consequent opgenomen in de Dow Jones Sustainability Indices en de Global 100-lijst van 's werelds meest duurzame bedrijven. In 2021 bedroeg de omzet van Neste 15,1 miljard euro. Lees meer: neste.nl

Alterra Energy in brief

Alterra Energy is Solving Plastic Pollution® on a global scale with the development and commercialization of a continuous advanced recycling technology. At its Akron, Ohio plant, the company converts plastic destined for landfills into petrochemical materials that can be further refined into new plastic production and other petrochemical products. Alterra Energy utilizes a scalable, patented, thermochemical liquefaction technology to process and recycle waste plastic, diverting millions of pounds of plastic from landfills. Its team of engineers, technicians, experts, and partners are driven by one purpose: creating a cleaner planet for future generations. Alterra Energy licenses its technology to entities looking to recycle more challenging plastics or seeking more sustainable products. It is partnering with companies in the solid waste industry, government entities and petrochemical companies. Read more: alterraenergy.com