13 Juni 2023

Neste stelt Cargolux in staat om als eerste luchtvaartmaatschappij duurzame vliegtuigbrandstof te gebruiken op de luchthaven van Luxemburg

Neste Corporation, Nieuws, 13 juni 2023

Foto: Cargolux-vliegtuig. Bron: Cargolux

Cargolux heeft als eerste luchtvaartmaatschappij duurzame vliegtuigbrandstof (SAF) gebruikt op de luchthaven van Luxemburg door de brandstof te gebruiken voor een speciale vrachtvlucht. Neste MY Sustainable Aviation Fuel™ werd geleverd aan de brandstofopslag van de luchthaven via het Central European Pipeline System (CEPS) van de NAVO, in samenwerking met World Fuel Services en ondersteund door de luchthaven van Luxemburg.

Cargolux heeft Neste's SAF gebruikt voor een speciale vrachtvlucht van Luxemburg naar Zhengzhou, hun grootste hub op het vasteland van China, ter gelegenheid van het komende 10-jarig jubileum sinds Cargolux voor het eerst begon met het uitvoeren van vluchten naar Zhengzhou in 2014. 

De samenwerking tussen de vier bedrijven onderstreept het belang van sterke partnerschappen voor het bereiken van de doelstelling van de luchtvaartindustrie om tegen 2050 koolstofneutraal (‘net zero’) te zijn. Duurzame vliegtuigbrandstof is een belangrijk middel om dit doel te bereiken en door bestaande brandstofinfrastructuur te gebruiken, kan de beschikbaarheid van SAF op luchthavens over de hele wereld vergroot worden.

"Dit initiatief is een primeur voor alle betrokkenen en ik ben trots op het soepele proces dat we hebben doorlopen, van de levering tot en met het tanken. Dit is een mijlpaal voor de duurzaamheidsdoelstellingen van Cargolux en een belangrijke stap in ons ambitieuze CO2-reductieplan. We kijken ernaar uit om deze reis voort te zetten in samenwerking met lux-Airport, World Fuel Services en Neste, met wie we een gemeenschappelijke visie delen voor een duurzamere sector", zegt Richard Forson, Cargolux President & CEO. 

"We zijn verheugd om onze Neste MY Sustainable Aviation Fuel te leveren voor deze speciale Cargolux-vrachtvlucht vanaf Luxemburg Airport in samenwerking met World Fuel Services. Het is een goed voorbeeld van hoe we samenwerken met partners in de waardeketen om het gebruik en de beschikbaarheid van SAF te vergroten. Het bouwt voort op leveringen van Neste's SAF aan Cargolux op Amsterdam Airport Schiphol en eerdere leveringen van SAF aan luchthavens via het CEPS-pijpleidingsysteem. Het benadrukt ook het belang van gezamenlijke inspanningen om duurzamere brandstofopties beschikbaar te maken op luchthavens", zegt Alexander Kueper, Vice President EMEA van de Renewable Aviation business unit bij Neste.

"Als luchthaven zijn we een facilitator en promotor van duurzaamheid. Bovendien past het aansporen van onze partners om te kiezen voor een milieuvriendelijkere aanpak bij onze topdoelstelling om tegen 2030 ‘net-zero’ te bereiken voor de luchthaveninfrastructuur. De eerste vlucht met duurzame vliegtuigbrandstof door Cargolux is een krachtige stap om de uitstoot van koolstof in de toekomst te verminderen en het onderstreept hun rol als belangrijke speler in de industrie doordat ze kiezen voor een belangrijk middel om dit doel te bereiken. Als thuisbasis van Cargolux hebben we bij lux-Airport veel waardering voor hun benadering van milieuleiderschap voor een schoner luchtruim. We willen Cargolux feliciteren met de eerste SAF-vlucht ooit vanuit Luxemburg, wat echt een opmerkelijke mijlpaal is in de milieuvriendelijke aanpak van de luchtvaart in het land", zegt Alexander Flassak, CEO lux-Airport. 

“De eerste succesvolle levering van gemengde duurzame vliegtuigbrandstof via de CEPS-pijplijn naar Luxemburg Airport markeert een mijlpaal voor World Fuel Services, die onze doelstelling voor het vergroten van de beschikbaarheid van hernieuwbare brandstoffen onderstreept. In een gezamenlijke inspanning met Neste en Cargolux, hebben we de gemengde duurzame vliegtuigbrandstof getransporteerd door verschillende landen en zo laten zien dat we betrouwbare oplossingen voor hernieuwbare brandstoffen kunnen leveren. Het verbeteren van de beschikbaarheid van duurzame vliegtuigbrandstof is cruciaal voor een groenere toekomst. Als een leider binnen de sector, zijn we trots dat we hierbij voorop lopen en daarbij nauw samenwerken met onze partners en belanghebbenden om duurzamere luchtvaart een realiteit te maken,” zegt Duncan Storey, vice president, supply aviation Europe, World Fuel Services.  

Duurzame vliegtuigbrandstof
SAF is een hernieuwbare vliegtuigbrandstof die een duurzamer alternatief is voor fossiele vliegtuigbrandstof. SAF wordt algemeen erkend als een sleuteloplossing voor het bereiken van de ambitieuze emissiereductiedoelstellingen van de luchtvaartindustrie. Het gebruik van Neste MY Sustainable Aviation Fuel™ reduceert de uitstoot van broeikasgassen tot wel 80%* over de levenscyclus van de brandstof, in vergelijking met het gebruiken van fossiele vliegtuigbrandstof. Neste MY SAF wordt geproduceerd uit duurzaam ingekochte en 100% hernieuwbare en afval- en reststoffen, waaronder afgewerkt frituurvet en dierlijk vetafval. SAF wordt voor gebruik gemengd met conventionele vliegtuigbrandstof en werkt naadloos samen met bestaande brandstofinfrastructuur en vliegtuigmotoren. 

*) Bij gebruik in pure vorm (d.w.z. ongemengd) en berekend met beproefde methodologieën voor levenscyclusanalyse (LCA), waaronder de CORSIA-methodologie

Meer informatie: 

Neste: Neem contact op met Neste's mediadienst, tel. +358 800 94025 / media@neste.com (weekdagen van 8.30 uur tot 16.00 uur EET). Abonneer op Neste’s (pers)berichten via https://www.neste.com/for-media/releases-and-news/subscribe.

Cargolux: Neem contact op met Moa Sigurdardottir, Head of Corporate Communications & CSR, tel. +352 4211 3635 / moa.sigurdardottir@cargolux.com

Neste in het kort

Neste (NESTE, Nasdaq Helsinki) biedt oplossingen om de klimaatverandering tegen te gaan en de overgang naar een circulaire economie te versnellen. We verwerken afval- en reststoffen en innovatieve materialen tot hernieuwbare brandstoffen en duurzame grondstoffen voor plastics en andere materialen. We zijn 's werelds grootste producent van hernieuwbare diesel en duurzame vliegtuigbrandstof en ontwikkelen chemische recycling om de uitdaging van plastic afval tegen te gaan. Met onze hernieuwbare en circulaire oplossingen willen we onze klanten helpen om hun uitstoot van broeikasgassen tegen 2030 te verminderen met minstens 20 miljoen ton per jaar. Het is onze ambitie om onze olieraffinaderij in Porvoo, Finland tegen 2030 de meest duurzame raffinaderij van Europa te maken. Wij introduceren hernieuwbare en gerecyclede grondstoffen, zoals vloeibaar gemaakt plastic afval, als grondstoffen voor de raffinage. Wij hebben de doelstelling om vanaf 2035 koolstofneutraal te produceren en wij zullen de koolstofemissie-intensiteit van verkochte producten tegen 2040 met 50% verminderen. Wij hebben ook hoge normen vastgesteld voor biodiversiteit, mensenrechten en onze toeleveringsketen. We worden consequent opgenomen in de Dow Jones Sustainability Indices en de Global 100-lijst van 's werelds meest duurzame bedrijven. In 2022 bedroeg de omzet van Neste 25,7 miljard euro. Lees meer: neste.nl 

About Cargolux Airlines International

Cargolux, based in Luxembourg, is Europe’s leading all-cargo airline operating a fleet of 30 Boeing 747-8 freighters and Boeing 747-400 freighters. The Cargolux worldwide network covers over 75 destinations on scheduled all-cargo flights and offers full and part-charter services. The company has more than 85 offices in over 50 countries and operates an extensive global trucking network to more than 250 destinations. With 50 years of experience in the air cargo industry and an extensive product portfolio, Cargolux provides tailored transport solutions for all types of shipments. As a responsible cargo carrier, Cargolux has developed a solid CSR program encompassing Environmental, Social, and Governance principles. The Cargolux Group employs close to 2,500 staff members worldwide.

About lux-airport

Luxembourg Airport is a boutique airport that strives to offer you the quality and standards of a large hub airport with the shortcuts, comfort, and efficiency of a regional one. Luxembourg airport is the only international airport in Luxembourg and the Greater Regions gateway with more than 100 non-stop flight destinations and currently 12 different airlines. Before the pandemic in 2019, passenger numbers were at 4.4 million. Figures are not 100 percent back, but the traffic is recovering, 4.05 million passengers passed through the airport in 2022. Regarding Cargo, Luxembourg airport is one of the major players in Europe, always in the top ten list of Europeans Cargo Airports. In 2022 a total volume of 975,000 tonnes of cargo was handled at Luxembourg Airport. The full freighter airline Cargolux and the national airline Luxair Luxembourg Airlines have their home base at Luxembourg Airport. www.lux-airport.lu 

About World Fuel Services

Headquartered in Miami, Florida, World Fuel Services is a global energy management company involved in providing supply fulfillment, energy procurement advisory services, and transaction and payment management solutions to commercial and industrial customers worldwide. World Fuel Services sells and delivers liquid fuels, natural gas, electricity, renewable energy, and other sustainability solutions to its clients at more than 8,000 locations in more than 200 countries and territories through its Marine, Aviation, and World Kinect Energy Services divisions. For more information, visit www.wfscorp.com or www.world-kinect.com.