6 April 2022

Neste realiseert allereerste transport van hernieuwbare diesel per pijpleiding in Europa en vermindert de uitstoot van het brandstoftransport met 92%

Neste Corporation, Nieuws, 6 april 2022

Foto: Trapil

Een samenwerking van Neste, Altens en TRAPIL heeft het allereerste transport van hernieuwbare diesel (vaak ook "HVO100" genoemd) via een pijpleiding in Europa mogelijk gemaakt. Met het pijpleidingtransport werd de uitstoot van broeikasgassen met 92% verminderd in vergelijking met de gebruikelijke logistiek met tankwagens. Het brandstoftransport van door Neste geproduceerde hernieuwbare diesel vond plaats op 28 maart 2022 tussen de haven van Le Havre, gelegen in het noordwesten van Frankrijk, en Gennevilliers, vlakbij Parijs. Hierdoor kwamen er grote hoeveelheden hernieuwbare diesel breed beschikbaar in de regio, ook in grote steden als Parijs.

In totaal werd er 3,5 miljoen liter door Neste geproduceerde hernieuwbare diesel door TRAPIL via de pijpleiding vervoerd naar het depot in Gennevilliers, waar Altens producten voor de regio opslaat. De afstand tussen Le Havre en Gennevilliers bedraagt 192 km via de pijpleiding. De levering nam minder dan 48 uur in beslag en verving 110 vrachtwagenladingen. Transport via pijpleidingen biedt een alternatief met een lagere uitstoot voor brandstoflogistiek. 

"Het gebruik van een pijpleiding voor brandstoflogistiek stelt ons in staat om de uitstoot van de brandstoflogistiek zo laag mogelijk te houden. Het speelt ook een essentiële rol in de leveringszekerheid en de broeikasgasemissies zijn 35% lager in vergelijking met transport via elektrisch spoor," zegt Mohamed Bennama, President van Altens.

"We zijn erg blij met deze samenwerking waarmee hernieuwbare diesel voor het eerst in Europa via pijpleidingen kan worden vervoerd. We delen gemeenschappelijke ambities met Altens en TRAPIL, waarmee we nu weer een stap vooruit hebben kunnen zetten in onze inspanningen om de uitstoot van wegtransport in Frankrijk te verminderen," zegt Peter Zonneveld, Vice President Sales Renewable Road Transportation Europe en APAC bij Neste.

Hernieuwbare diesel, ook wel bekend als HVO100

Neste MY Renewable Dieselis gemaakt van 100% hernieuwbare grondstoffen. Het helpt de uitstoot van broeikasgassen met gemiddeld 90%* verminderen wanneer de uitstoot gedurende de levenscyclus van de brandstof wordt vergeleken met die van fossiele diesel. De hernieuwbare diesel is een "drop-in"-brandstof, die volledig compatibel is met alle dieselmotoren en geen vereist aanpassingen aan bestaande voertuigen of de infrastructuur van de brandstofdistributie. 
 
*) De gebruikte methode voor het berekenen van de uitstoot tijdens de levenscyclus en de emissiereductie voldoet aan de EU Renewable Energy Directive (2018/2001/EU).

Neste in het kort

Neste (NESTE, Nasdaq Helsinki) biedt oplossingen om de klimaatverandering tegen te gaan en de overgang naar een circulaire economie te versnellen. We verwerken afval- en reststoffen en innovatieve materialen tot hernieuwbare brandstoffen en duurzame grondstoffen voor plastics en andere materialen. We zijn 's werelds grootste producent van hernieuwbare diesel en duurzame vliegtuigbrandstof en ontwikkelen chemische recycling om de uitdaging van plastic afval tegen te gaan. Met onze hernieuwbare en circulaire oplossingen willen we onze klanten helpen om hun uitstoot van broeikasgassen tegen 2030 te verminderen met minstens 20 miljoen ton per jaar. Het is onze ambitie om onze olieraffinaderij in Porvoo, Finland tegen 2030 de meest duurzame raffinaderij van Europa te maken. Wij introduceren hernieuwbare en gerecyclede grondstoffen, zoals vloeibaar gemaakt plastic afval, als grondstoffen voor de raffinage. Wij hebben de doelstelling om vanaf 2035 koolstofneutraal te produceren en wij zullen de koolstofemissie-intensiteit van verkochte producten tegen 2040 met 50% verminderen. Wij hebben ook hoge normen vastgesteld voor biodiversiteit, mensenrechten en onze toeleveringsketen. We worden consequent opgenomen in de Dow Jones Sustainability Indices en de Global 100-lijst van 's werelds meest duurzame bedrijven. In 2021 bedroeg de omzet van Neste 15,1 miljard euro. Lees meer: neste.nl

About TRAPIL 
 
Trapil is the historic operator of pipeline networks in France and transports approximately 50% of French hydrocarbon consumption (including 16.5 million tonnes in 2021 on the LHP network). Trapil is currently working on adapting its networks to allow the transport of all liquid low carbon fuels (CLBC) such as bioethanol, sustainable jet fuels (SAF) and synthetic fuels. www.trapil.com

About Altens

Altens is the leading French supplier of a complete range of alternative non-fossil fuels for the transport sector. It offers a unique range of turnkey, flexible solutions to help transport companies and their customers make the transition to energy.