9 Juni 2021

Neste en Vitol Aviation maken beschikbaarheid Sustainable Aviation Fuel (SAF) op Heathrow als eerste grote luchthaven in het Verenigd Koninkrijk mogelijk

Neste Corporation, Persbericht, 9 juni 2021, 9.00 uur (EET)

Voor het eerst kunnen passagiers van Heathrow de emissies van hun vluchten tot 80%1  verminderen. Vitol Aviation, een brandstofleverancier op Heathrow, stelt Neste MY Sustainable Aviation Fuel™ beschikbaar voorafgaand aan de G7-top die van 11 tot 13 juni 2021 wordt georganiseerd. Vitol Aviation is van plan om vóór COP26 verdere voorraden te leveren, zodat deelnemers eveneens met lagere emissies naar Glasgow kunnen reizen.

De expertise van Vitol Aviation op het gebied van specialistische behandeling van vliegtuigbrandstof zal met Neste's capaciteiten voor de productie van Sustainable Aviation Fuel worden gecombineerd. Neste MY SAF wordt voor 100% geproduceerd uit hernieuwbaar en duurzaam afval en reststoffen, zoals gebruikt frituurvet en dierlijk vetafval. Neste MY Sustainable Aviation Fuel vermindert, in de zuivere vorm en gedurende de levenscyclus, de uitstoot van broeikasgassen tot wel 80% in vergelijking met het gebruik van fossiele vliegtuigbrandstof1

De brandstof zal vanaf 3 juni worden opgenomen in de belangrijkste brandstofvoorziening van de luchthaven en gedurende de komende dagen beschikbaar worden gesteld voor gebruik op vluchten vanaf Heathrow. Hoewel de brandstofvoorraad relatief klein is - gelijk aan het tanken van maximaal 10 korteafstandsvluchten - dient het als Proof of Concept voor meer vluchten die in de toekomst met SAF worden uitgevoerd op de hub-luchthaven van het Verenigd Koninkrijk.

Jonathan Wood, Vice President Europe, Renewable Aviation bij Neste: “Wij ondersteunen de luchtvaartindustrie continu bij haar inspanningen om de uitstoot van broeikasgassen te verminderen. We zijn verheugd dat Vitol ervoor zorgt dat Neste MY SAF op Heathrow, een van de wereldwijd toonaangevende hub-luchthavens, kan worden gebruikt. We zijn er ook trots dat we een rol spelen bij het reizen met een lagere uitstoot naar de G7-conferentie, waar duurzaamheid een van de belangrijkste onderwerpen zal zijn."

Leticia Hachuel, Vitol Aviation: “Duurzaamheid is altijd belangrijk geweest voor ons als leverancier, en dit geldt ook voor luchtvaartmaatschappijen en hun passagiers. We zijn verheugd om als eerste duurzame vliegtuigbrandstof te leveren aan Heathrow. Hoewel dit in de eerste plaats een Proof of Concept is, toont het aan dat emissiearme opties voor vliegen haalbaar zijn. We bekijken hoe we onze expertise kunnen inzetten om duurzamere opties te leveren.”

Heathrow Chief Executive Officer, John Holland-Kaye: “Wij zijn verheugd dat Heathrow de eerste grote luchthaven in het VK is die met succes duurzame vliegtuigbrandstoffen in haar activiteiten heeft geïntegreerd. Terwijl we ons voorbereiden om de wereld te verwelkomen op de G7, kunnen we laten zien hoe deze technologie de CO2-uitstoot van de luchtvaart aanzienlijk kan verminderen, terwijl de voordelen ervan behouden blijven. De Britse regering heeft nu de kans om een nieuwe Britse groei-industrie te creëren door de productie van duurzame vliegtuigbrandstof te ondersteunen en een toonaangevende rol te spelen op weg naar nul uitstoot in 2050. Het is tijd voor minder woorden en meer daden. De ministers zouden het voorbeeld van landen als de VS moeten volgen en een mandaat instellen dat een minimum van 10% duurzaam brandstofgebruik door luchtvaartmaatschappijen vereist in 2030, oplopend tot minstens 50% in 2050.”

1Berekend met beproefde LCA-methodologieën voor levenscyclusanalyse, waaronder EU RED en CORSIA.

Neste Corporation

 Susanna Sieppi
Vice President, Communications

Meer informatie:

 Neste
Neem contact op met Neste's mediadienst, tel. +358 50 458 5076 / media@neste.com (werkdagen van 8:30 uur tot 16:00 uur EET).

Vitol 
Andrea Schlaepfer 
Tel +44 (0)7525 403796
acs@vitol.com

Neste in het kort

Neste (NESTE, Nasdaq Helsinki) biedt oplossingen om de klimaatverandering tegen te gaan en de overgang naar een circulaire economie te versnellen. We verwerken afvalstoffen, reststoffen en innovatieve materialen tot hernieuwbare brandstoffen en duurzame grondstoffen voor plastics en andere materialen. We zijn 's werelds grootste producent van hernieuwbare diesel en duurzame vliegtuigbrandstof en ontwikkelen chemische recycling om de uitdaging van plastic afval tegen te gaan. Met onze hernieuwbare en circulaire oplossingen willen we onze klanten helpen om de uitstoot van broeikasgassen vanaf 2030 te verminderen met minstens 20 miljoen ton per jaar. Als technologisch geavanceerde raffinadeur van hoogwaardige olieproducten, met de intentie om vanaf 2035 koolstofneutraal te produceren, introduceren we ook hernieuwbare en gerecyclede grondstoffen, zoals plastic afval, als grondstoffen voor de raffinage. We worden consequent opgenomen in de Dow Jones Sustainability Indices en de Global 100-lijst van 's werelds meest duurzame bedrijven. In 2020 bedroeg de omzet van Neste 11,8 miljard euro, waarbij 94% van de vergelijkbare bedrijfswinst afkomstig was van hernieuwbare producten. Lees meer: neste.nl

Vitol

Vitol is een leider in de energiesector met een aanwezigheid over het gehele spectrum van olie tot en met stroom, hernieuwbare energiebronnen en koolstof. Het verhandelt dagelijks zeven miljoen vaten ruwe olie en producten en beschikt op elk moment over 250 schepen die lading vervoeren. Tot de klanten van Vitol behoren onder meer nationale oliemaatschappijen, multinationals, vooraanstaande industriële bedrijven en nutsbedrijven. Vitol, dat in 1966 in Rotterdam opgericht, bedient vandaag de dag klanten vanuit zo'n 40 kantoren over de gehele wereld en investeert wereldwijd in energieactiva, waaronder: circa 16 mm3 opslag wereldwijd, 480 kbpd raffinagecapaciteit, 7.000 tankstations en een groeiend portfolio van transitie- en hernieuwbare energieactiva. De omzet in 2020 bedroeg $ 140 miljard.

Heathrow 

Heathrow is de enige hub-luchthaven van het VK en een van 's werelds meest vooraanstaande internationale luchtvaarthubs. De luchthaven is de grootste vrachthaven van het VK en ondersteunt de Britse handelsgroei en de strijd van het land tegen COVID-19, waarbij 46% van de farmaceutische producten van het land in 2020 via Heathrow werd geïmporteerd. Heathrow is de eerste Britse luchthaven die voldoet aan het CAA's COVID Security Assurance Scheme en heeft de Airport Health Accreditation van de Airports Council International gekregen als resultaat van investeringen die zijn gedaan om de hub-luchthaven COVID-veilig te houden. De luchthaven wordt momenteel al voor het 11e opeenvolgende jaar door passagiers als de “Beste luchthaven om te winkelen” gewaardeerd.