10 Mei 2022

Neste en United sluiten overeenkomst voor levering van Sustainable Aviation Fuel voor vluchten vanaf Schiphol

Neste Corporation, Persbericht, 10 Mei 2022 om 3.15 p.m. (EET)

Neste en United Airlines hebben een nieuwe overeenkomst getekend die United het recht geeft om 160.000 ton Neste MY Sustainable Aviation Fuel™ te kopen voor gebruik bij vluchten van United vanaf Amsterdam Airport Schiphol, en mogelijk ook op andere luchthavens.  Met deze overeenkomst is United de eerste Amerikaanse luchtvaartmaatschappij die een internationale koopovereenkomst voor duurzame vliegtuigbrandstof (SAF) heeft afgesloten.

"Het terugdringen van de koolstofemissies van brandstofgebruik is de snelste manier waarop United hun ‘100% groen tegen 2050’ doelstelling zal bereiken. Als de wereldwijd leidende Amerikaanse luchtvaartmaatschappij is het voor ons zinvol om het gebruik van SAF te versnellen en ons netwerk van partners internationaal uit te breiden met een toonaangevend bedrijf als Neste", aldus Lauren Riley, Chief Sustainability Officer bij United. "De vraag van onze klanten om hun uitstoot door vliegen te beperken, neemt exponentieel toe, en deze overeenkomst zorgt ervoor dat United-klanten die vanaf Amsterdam vliegen, partners worden in onze duurzaamheidsinspanningen."

Neste zal United in Amsterdam het eerste jaar 7.500 ton SAF leveren. Tevens heeft United het recht om in het tweede jaar tot 60.000 ton en in het derde jaar tot 90.000 ton SAF te kopen in Amsterdam, of op andere locaties waar Neste wereldwijd kan leveren naarmate Neste haar SAF-productie wereldwijd opvoert.

Deze leveringsovereenkomst wordt mogelijk gemaakt door de ambitieuze groeistrategie van Neste, waarbij het bedrijf tegen eind 2023 jaarlijks 1,5 miljoen ton SAF (1,875 miljard liter) kan produceren. Neste produceert en levert al sinds 2011 SAF en heeft een bewezen staat van dienst voor het leveren van SAF aan klanten in Europa, Azië en Noord-Amerika.

"We zijn blij om met United samen te werken met deze belangrijke overeenkomst waarmee onze SAF beschikbaar wordt voor United, ook een leider met investeringen in SAF", aldus Thorsten Lange, Executive Vice President, Renewable Aviation bij Neste. "Onze wereldwijde, snelgroeiende productie- en toeleveringsketen voor SAF, ondersteunt luchtvaartmaatschappijen en hun klanten bij het verminderen van de uitstoot van broeikasgassen. Neste is vastberaden de luchtvaart te ondersteunen bij de overgang naar een duurzamere toekomst en we kijken uit naar de uitbreiding van onze samenwerking met United."

SAF levert de prestaties van traditionele vliegtuigbrandstof, maar met een aanzienlijk kleinere koolstofvoetafdruk over de levenscyclus. Neste's SAF vermindert de uitstoot van broeikasgassen (GHG) gedurende de levenscyclus tot 80%* in vergelijking met conventionele fossiele vliegtuigbrandstof. Het verbrandt schoner dan conventionele vliegtuigbrandstof, met minder non-CO2-uitstoot, waaronder roetdeeltjes. Neste MY Sustainable Aviation Fuel wordt gemaakt van 100% duurzaam gewonnen, hernieuwbare afval- en reststoffen, zoals afgewerkte frituurolie en dierlijk vetafval. 

*) Berekend met beproefde methodologieën voor levenscyclusanalyse (LCA), waaronder de CORSIA-methodologie.

Neste Corporation

Susanna Sieppi
Vice President, Communications

Voor meer informatie:

Neste: Neem contact op met Neste's mediadienst, Tel. +358 800 94025 / media@neste.com (tijdens weekdagen van 8.30 tot 16.00 uur EET)

United: Please contact United Airlines Worldwide Media Relations, tel. +1 872.825.8640 / media.relations@united.com

Neste in het kort

Neste (NESTE, Nasdaq Helsinki) biedt oplossingen om de klimaatverandering tegen te gaan en de overgang naar een circulaire economie te versnellen. We verwerken afval- en reststoffen en innovatieve materialen tot hernieuwbare brandstoffen en duurzame grondstoffen voor plastics en andere materialen. We zijn 's werelds grootste producent van hernieuwbare diesel en duurzame vliegtuigbrandstof en ontwikkelen chemische recycling om de uitdaging van plastic afval tegen te gaan. Met onze hernieuwbare en circulaire oplossingen willen we onze klanten helpen om hun uitstoot van broeikasgassen tegen 2030 te verminderen met minstens 20 miljoen ton per jaar. Het is onze ambitie om onze olieraffinaderij in Porvoo, Finland tegen 2030 de meest duurzame raffinaderij van Europa te maken. Wij introduceren hernieuwbare en gerecyclede grondstoffen, zoals vloeibaar gemaakt plastic afval, als grondstoffen voor de raffinage. Wij hebben de doelstelling om vanaf 2035 koolstofneutraal te produceren en wij zullen de koolstofemissie-intensiteit van verkochte producten tegen 2040 met 50% verminderen. Wij hebben ook hoge normen vastgesteld voor biodiversiteit, mensenrechten en onze toeleveringsketen. We worden consequent opgenomen in de Dow Jones Sustainability Indices en de Global 100-lijst van 's werelds meest duurzame bedrijven. In 2021 bedroeg de omzet van Neste 15,1 miljard euro. Lees meer: neste.nl

About United

United’s shared purpose is “Connecting People. Uniting the World.” In 2019, United and United Express® carriers operated more than 1.7 million flights carrying more than 162 million customers. United has the most comprehensive route network among North American carriers, including U.S. mainland hubs in Chicago, Denver, Houston, Los Angeles, New York/Newark, San Francisco and Washington, D.C.  For more about how to join the United team, please visit www.united.com/careers and more information about the company is at www.united.com. United Airlines Holdings, Inc. is traded on the Nasdaq under the symbol "UAL”.