17 Juni 2021

Neste en LyondellBasell gaan een langdurige commerciële relatie aan om polymeren en chemicaliën gemaakt van hernieuwbare grondstoffen, breder beschikbaar te maken voor wereldwijde merken

Neste Corporation, Persbericht, 17 juni 2021, 9.00 uur (EET)

Foto: LyondellBasell, Wesseling-fabriek, Duitsland

 Neste en LyondellBasell kondigden vandaag een langdurige commerciële overeenkomst aan waarbij LyondellBasell Neste RE™ gaat inkopen, een grondstof van Neste die is gemaakt van 100% hernieuwbare grondstoffen uit biobased bronnen zoals afvalolieën en -vetten. Neste RE™ zal als grondstof via de kraker in LyondellBasell’s Wesseling-fabriek (Duitsland) worden verwerkt tot polymeren en worden verkocht onder de merknaam CirculenRenew.

“We zijn heel blij dat onze strategische relatie met LyondellBasell nu wordt versterkt door deze langdurige commerciële overeenkomst. Net als wij heeft LyondellBasell een innovatieve geest en een gevoel van urgentie om actief bij te dragen aan de bestrijding van klimaatverandering en een versnelde overstap naar een circulaire bio-economie. We hebben samen geschiedenis geschreven door in 2019 onze krachten te bundelen in de eerste commerciële productie van bio-gebaseerd polypropyleen en bio-gebaseerd polyethyleen ter wereld, met geverifieerde hernieuwbare inhoud. Ik kijk erg uit naar de volgende mijlpalen die we samen in deze industrie gaan bereiken,” zegt Mercedes Alonso, Executive Vice President, Renewable Polymers and Chemicals bij Neste.

 ”Het verheugt ons zeer dat we samen met Neste onze klanten een stap dichter bij het maken van duurzamere eindproducten kunnen brengen,” aldus Richard Roudeix, LyondellBasell Senior Vice President van Olefins and Polyolefins voor Europa, het Midden-Oosten, Afrika en India. “De uitbreiding van de relatie met Neste vormt een belangrijk deel van onze meersporen aanpak om onze duurzaamheidsdoelen waar te maken. We hebben sinds het begin van dit jaar al een aantal belangrijke stappen in deze richting gezet, waaronder de recente lancering van onze Circulen-productenfamilie en de ISCC PLUS-certificering, die we hebben verkregen voor onze Europese polymeren productielocaties.”

Door middel van hun samenwerking dragen Neste en LyondellBasell gezamenlijk bij aan de ontwikkeling van de Europese markt voor duurzamere oplossingen voor polymeren en chemicaliën. Door te zorgen voor continuïteit met een aanzienlijk aanbod op industriële schaal van hernieuwbare polymeren die zijn gemaakt van hernieuwbare grondstoffen uit bio-gebaseerde bronnen, willen de bedrijven het voor bedrijven met duurzame ambities mogelijk maken om duurzamere producten en aanbiedingen te ontwikkelen.

In april 2021 heeft LyondellBasell de Circulen-productenfamilie gelanceerd. De CirculenRenew productenlijn bestaat uit polymeren die zijn vervaardigd uit hernieuwbare grondstoffen. Polymeren uit mechanisch gerecycleerde materialen worden op de markt gebracht onder de merknaam CirculenRecover. En polymeren uit geavanceerde (moleculaire) recycling krijgen de naam CirculenRevive.

Neste CorporationSusanna Sieppi
Vice President, Communications

Meer informatie:

Neste
Neem contact op met Neste's mediadienst, tel. +358 50 458 5076 / media@neste.com (werkdagen van 8:30 uur tot 16:00 uur EET).

LyondellBasell
 Jasmin Bisch, tel: +32 471 841 438 / jasmin.bisch@lyondellbasell.com

Neste in het kort

 Neste (NESTE, Nasdaq Helsinki) biedt oplossingen om de klimaatverandering tegen te gaan en de overgang naar een circulaire economie te versnellen. We verwerken afvalstoffen, reststoffen en innovatieve materialen tot hernieuwbare brandstoffen en duurzame grondstoffen voor plastics en andere materialen. We zijn 's werelds grootste producent van hernieuwbare diesel en duurzame vliegtuigbrandstof en ontwikkelen chemische recycling om de uitdaging van plastic afval tegen te gaan. Met onze hernieuwbare en circulaire oplossingen willen we onze klanten helpen om de uitstoot van broeikasgassen vanaf 2030 te verminderen met minstens 20 miljoen ton per jaar. Als technologisch geavanceerde raffinadeur van hoogwaardige olieproducten, met de intentie om vanaf 2035 koolstofneutraal te produceren, introduceren we ook hernieuwbare en gerecyclede grondstoffen, zoals plastic afval, als grondstoffen voor de raffinage. We worden consequent opgenomen in de Dow Jones Sustainability Indices en de Global 100-lijst van 's werelds meest duurzame bedrijven. In 2020 bedroeg de omzet van Neste 11,8 miljard euro, waarbij 94% van de vergelijkbare bedrijfswinst afkomstig was van hernieuwbare producten. Lees meer: neste.nl

LyondellBasell in het kort

LyondellBasell (NYSE: LYB) is een van de grootste kunststoffen-, chemicaliën- en raffinagebedrijven ter wereld. Gedreven door haar werknemers over de hele wereld, produceert LyondellBasell materialen en producten die essentieel zijn voor het bevorderen van oplossingen voor moderne uitdagingen, zoals het verbeteren van de voedselveiligheid door middel van lichtgewicht en flexibele verpakkingen, het beschermen van een zuivere watervoorziening door middel van sterkere en meer veelzijdiger leidingen, het verbeteren van de veiligheid, het comfort en de brandstofefficiëntie van veel van de auto's en vrachtwagens op de weg en het waarborgen van veilige en effectieve functionaliteit in elektronica en apparaten. LyondellBasell verkoopt producten in meer dan 100 landen en is 's werelds grootste producent van polypropyleenverbindingen en de grootste licentiegever van polyolefine-technologieën. In 2021 stond LyondellBasell voor het vierde achtereenvolgende jaar in de lijst van FORTUNE Magazine's "World's Most Admired Companies". Meer informatie over LyondellBasell is te vinden op www.lyondellbasell.com.

 Circulen is a trademark owned or used by the LyondellBasell family of companies