21 Maart 2022

Neste en DHL Express sluiten een van de grootste deals voor duurzame vliegtuigbrandstof (SAF) ooit

Neste Corporation, Persbericht, 21 maart 2022 om 11:00 (EET)

Thorsten Lange, Executive Vice President Renewable Aviation van Neste en Frank Appel, CEO van Deutsche Post DHL Group. Photo: Deutsche Post DHL Group 

DHL Express en Neste kondigen een belangrijke stap aan in het koolstofarm maken van luchtvaartlogistiek, door hun bestaande samenwerking uit te breiden tot een nieuwe strategische samenwerking. Neste is de komende vijf jaar van plan om DHL te voorzien van ongeveer 320.000 ton (400 miljoen liter) Neste MY Sustainable Aviation FuelTM. De overeenkomst is Neste’s grootste voor Sustainable Aviation Fuel (SAF) tot nu toe, en een van de grootste dergelijke overeenkomsten in de luchtvaartindustrie.

Neste en DHL werken sinds 2020 samen om Neste MY Sustainable Aviation Fuel beschikbaar te maken voor DHL’s activiteiten. DHL werd in 2020 de eerste vervoerder die gebruikmaakte van Neste MY SAF op vluchten die vertrekken uit San Francisco International Airport en Amsterdam Airport. In 2021 verlengden DHL en Neste die samenwerking om Neste’s SAF te leveren voor de Britse vrachthub van DHL Express op East Midlands Airport.

"Deze overeenkomst, onze grootste ooit voor SAF, is een mijlpaal die de groeiende behoefte en urgentie – net als onze inzet – om maatregelen te nemen tegen luchtvaartgerelateerde emissies onderstreept. We zijn verheugd om samen met DHL deze belangrijke stap te zetten, wat de gezamenlijke ambities van beide bedrijven laat zien. Het betekent ook verdere vooruitgang in onze reis naar het creëren van een gezondere planeet voor onze kinderen", zegt Peter Vanacker, president en CEO van Neste.

"De aankondiging van vandaag weerspiegelt ook hoe we klanten concreet helpen om hun uitstoot van broeikasgassen tegen 2030 met minstens 20 miljoen ton CO2-equivalenten per jaar te verminderen. SAF is een hoeksteen van de inspanningen van de luchtvaartindustrie om tegen 2050 ‘net-zero’-uitstoot te bereiken. Het vereist een gezamenlijke inspanning binnen de gehele waardeketen in de luchtvaart met alle belanghebbenden, waarbij alle beschikbare grondstoffen en oplossingen gebruikt moeten worden om dat doel te bereiken."

"Als 's werelds toonaangevende logistieke dienstverlener streven wij ernaar onze klanten groene en duurzamere oplossingen te bieden. De historische SAF-deal met Neste markeert een belangrijke stap voor de hele luchtvaartindustrie en valideert het kader van onze Sustainable Roadmap", zegt Frank Appel, CEO van Deutsche Post DHL Group. "Het gebruik van SAF is momenteel een van de belangrijkste routes waarover de luchtvaartindustrie beschikt om met de huidige beschikbare vliegtuigtypes de CO2-uitstoot tijdens de levenscyclus van vliegtuigbrandstof te verminderen."

In haar Sustainability Roadmap heeft Deutsche Post DHL Group toegezegd om tegen 2030 30% SAF te gebruiken voor al het luchtvervoer. Neste’s SAF wordt gemaakt van duurzaam ingekochte, 100% hernieuwbare afval- en reststoffen. In pure vorm en gemeten over de hele levenscyclus kan het de uitstoot van broeikasgassen tot 80%* verminderen in vergelijking met de fossiele vliegtuigbrandstof die het vervangt, waardoor de koolstofvoetafdruk van DP-DHL aanzienlijk wordt verminderd.

"Bij elke SAF-deal zijn we ons steeds meer bewust van de enorme taak die voor ons ligt om alternatieve duurzame oplossingen te gebruiken om onze klanten te helpen. Er gaat geen dag voorbij zonder dat onze klanten ons vragen naar koolstofarme logistieke oplossingen en om met hen samen te werken in onze gezamenlijke ambitie om deel uit te maken van een duurzamere toekomst", zegt John Pearson, CEO van DHL Express. "De nieuwe SAF-overeenkomst met Neste is een mijlpaal in dit avontuur. Onze belangrijkste focus is om meer SAF-leveranciers te inspireren om het huidige aanbodtekort aan te pakken. Tegelijkertijd roepen we beleidsmakers op om het juiste kader te scheppen om de marktontwikkeling van SAF in de EU en wereldwijd te versnellen."

Neste MY Sustainable Aviation Fuel is een oplossing die vandaag beschikbaar is. Als ‘drop-in’ brandstof kan het direct worden gebruikt in bestaande vliegtuigmotoren en huidige brandstofinfrastructuur op luchthavens, zonder dat er extra investeringen nodig zijn. Met de voortgaande uitbreiding van Neste’s raffinaderij in Singapore en aanpassing aan de raffinaderij in Rotterdam, zal Neste tegen eind 2023 een jaarlijkse productiecapaciteit voor SAF hebben van 1,5 miljoen ton (ongeveer 1,875 miljard liter).

*) Berekend met beproefde LCA-methodologieën voor levenscyclusanalyse, waaronder de CORSIA-methodologie.

Neste Corporation

Susanna Sieppi
Vice President, Communications

Voor meer informatie:

Neste: Neem contact op met Neste's mediadienst, Tel. +358 800 94025 / media@neste.com (tijdens weekdagen van 8.30 tot 16.00 uur EET

Deutsche Post DHL Group: Media Relations, Sabine Hartmann, Phone: +49 228 182-9944, E-mail: pressestelle@dpdhl.com

Neste in het kort

Neste (NESTE, Nasdaq Helsinki) biedt oplossingen om de klimaatverandering tegen te gaan en de overgang naar een circulaire economie te versnellen. We verwerken afval- en reststoffen en innovatieve materialen tot hernieuwbare brandstoffen en duurzame grondstoffen voor plastics en andere materialen. We zijn 's werelds grootste producent van hernieuwbare diesel en duurzame vliegtuigbrandstof en ontwikkelen chemische recycling om de uitdaging van plastic afval tegen te gaan. Met onze hernieuwbare en circulaire oplossingen willen we onze klanten helpen om hun uitstoot van broeikasgassen tegen 2030 te verminderen met minstens 20 miljoen ton per jaar. Het is onze ambitie om onze olieraffinaderij in Porvoo, Finland tegen 2030 de meest duurzame raffinaderij van Europa te maken. Wij introduceren hernieuwbare en gerecyclede grondstoffen, zoals vloeibaar gemaakt plastic afval, als grondstoffen voor de raffinage. Wij hebben de doelstelling om vanaf 2035 koolstofneutraal te produceren en wij zullen de koolstofemissie-intensiteit van verkochte producten tegen 2040 met 50% verminderen. Wij hebben ook hoge normen vastgesteld voor biodiversiteit, mensenrechten en onze toeleveringsketen. We worden consequent opgenomen in de Dow Jones Sustainability Indices en de Global 100-lijst van 's werelds meest duurzame bedrijven. In 2021 bedroeg de omzet van Neste 15,1 miljard euro. Lees meer: neste.nl

DHLThe logistics company for the world

DHL is the leading global brand in the logistics industry. Our DHL divisions offer an unrivalled portfolio of logistics services ranging from national and international parcel delivery, e-commerce shipping and fulfillment solutions, international express, road, air and ocean transport to industrial supply chain management. With about 380,000 employees in more than 220 countries and territories worldwide, DHL connects people and businesses securely and reliably, enabling global sustainable trade flows. With specialized solutions for growth markets and industries including technology, life sciences and healthcare, engineering, manufacturing & energy, auto-mobility and retail, DHL is decisively positioned as “The logistics company for the world”. DHL is part of Deutsche Post DHL Group. The Group generated revenues of more than 81 billion euros in 2021. With sustainable business practices and a commitment to society and the environment, the Group makes a positive contribution to the world. Deutsche Post DHL Group aims to achieve zero-emissions logistics by 2050..