29 Juni 2022

Marr Contracting in Australië stapt over op hernieuwbare diesel van Neste

Neste Corporation, Persbericht, 29.6.2022 om uur 8.30 (EET)

Foto: via Marr Contracting, beeld door FilmGenetik.

Vanaf juni 2022 gebruikt Marr Contracting ("The Men From Marr's") hernieuwbare diesel (ook bekend als HVO100) van Neste voor hun vloot zware beweegbare torenkranen in Australië. Dit is een belangrijke stap op hun weg naar net-zero koolstofuitstoot en ondersteunt Marr in hun streven om de koolstofuitstoot en de impact op het milieu te verminderen, als onderdeel van hun 2021 Social Value Strategy.

De overstap naar door Neste geproduceerde 100% hernieuwbare diesel volgt op uitgebreid overleg met de klanten van Marr en leiders binnen de Australische bouwsector over de beste oplossing om af te stappen van het gebruik van fossiele brandstoffen. Na het onderzoeken van alternatieve energiebronnen en de tijd genomen te hebben om de uitdagingen van de huidige beschikbare opties te begrijpen, heeft het R&D-team van Marr de wereld afgezocht naar de beste oplossing.

"Wij hebben alternatieven bekeken en zijn van mening dat dit de meest duurzame brandstof is die momenteel beschikbaar is voor het werk dat wij doen. Het stelt ons namelijk in staat om af te stappen van fossiele diesel met behoud van de snelheid, het vermogen en de betrouwbaarheid van onze kranen om de productiviteit en de kostenefficiëntie te verhogen op de projecten waaraan we werken - en tegelijkertijd kunnen we onze klanten helpen hun duurzaamheidsdoelstellingen te bereiken," aldus Simon Marr, Managing Director van Marr.

"Hernieuwbare diesel van Neste is een duurzamer alternatief voor fossiele diesel en helpt  gebruikers de uitstoot van broeikasgassen tot 90%* te verminderen, wanneer de uitstoot over de levenscyclus van de brandstof wordt vergeleken met die van fossiele diesel. Met hernieuwbare diesel van Neste gaat Marr de uitstoot in een oogwenk aanzienlijk verminderen door alleen de brandstof te veranderen,'' aldus Peter Zonneveld, Vice President Sales Europe and APAC, Renewable Road Transportation bij Neste. "Wij zetten ons in om onze klanten te ondersteunen om hun uitstoot van broeikasgassen in 2030 met minstens 20 miljoen ton per jaar te verminderen," vervolgt Peter Zonneveld.

Overstappen op hernieuwbare diesel van Neste maakt een aanzienlijke vermindering van de uitstoot van broeikasgassen mogelijk

Hernieuwbare diesel van Neste wordt gemaakt van 100% hernieuwbare grondstoffen. De hernieuwbare diesel van Neste is een "drop-in"-brandstof, die volledig compatibel is met alle dieselmotoren en geen aanpassingen vereist aan bestaande voertuigen of de infrastructuur van de brandstofdistributie.

Toenemende beschikbaarheid van hernieuwbare diesel en andere hernieuwbare producten

Neste heeft momenteel een wereldwijde productiecapaciteit voor hernieuwbare producten van 3,3 miljoen ton per jaar. De uitbreiding van Neste’s raffinaderij in Singapore en de joint venture met Marathon Petroleum in Martinez, CA (US), die op afronding wacht, zal de totale productiecapaciteit voor hernieuwbare producten vergroten tot 5,5 miljoen ton per jaar tegen het einde van 2023. Neste wordt daarmee de enige wereldwijde leverancier van hernieuwbare brandstoffen en hernieuwbare grondstoffen voor polymeren en chemicaliën met productie op drie continenten. Zodra de op 27 juni 2022 aangekondigde uitbreiding van Neste in Rotterdam gereed zal zijn, neemt de totale productiecapaciteit voor hernieuwbare producten toe tot 6,8 miljoen ton per jaar tegen het einde van 2026.

*) De gebruikte methode voor het berekenen van de uitstoot tijdens de levenscyclus en de emissiereductie voldoet aan de EU-richtlijn voor hernieuwbare energie (2018/2001/EU)

Neste Corporation

Susanna Sieppi
Vice President, Communications

Meer informatie: Neem contact op met de mediaservice van Neste op tel. +358 800 94025 / media@neste.com (ma-vr 08.30 tot 16.00 uur EET).

Neste in het kort

Neste (NESTE, Nasdaq Helsinki) biedt oplossingen om de klimaatverandering tegen te gaan en de overgang naar een circulaire economie te versnellen. We verwerken afval- en reststoffen en innovatieve materialen tot hernieuwbare brandstoffen en duurzame grondstoffen voor plastics en andere materialen. We zijn 's werelds grootste producent van hernieuwbare diesel en duurzame vliegtuigbrandstof en ontwikkelen chemische recycling om de uitdaging van plastic afval tegen te gaan. Met onze hernieuwbare en circulaire oplossingen willen we onze klanten helpen om hun uitstoot van broeikasgassen tegen 2030 te verminderen met minstens 20 miljoen ton per jaar. Het is onze ambitie om onze olieraffinaderij in Porvoo, Finland tegen 2030 de meest duurzame raffinaderij van Europa te maken. Wij introduceren hernieuwbare en gerecyclede grondstoffen, zoals vloeibaar gemaakt plastic afval, als grondstoffen voor de raffinage. Wij hebben de doelstelling om vanaf 2035 koolstofneutraal te produceren en wij zullen de koolstofemissie-intensiteit van verkochte producten tegen 2040 met 50% verminderen. Wij hebben ook hoge normen vastgesteld voor biodiversiteit, mensenrechten en onze toeleveringsketen. We worden consequent opgenomen in de Dow Jones Sustainability Indices en de Global 100-lijst van 's werelds meest duurzame bedrijven. In 2021 bedroeg de omzet van Neste 15,1 miljard euro. Lees meer: neste.nl

Marr Contracting in brief

Marr Contracting (‘The Men From Marr’s’) are world leaders in the design and delivery of heavy lift luffing tower cranes and heavy lifting services. With almost 100 years’ experience working on large-scale construction projects in Australia and around the world, their expertise spans the large-scale construction, mining, oil and gas, power, nuclear, major transport infrastructure, technology and marine sectors. Not just a crew and cranes for hire, they’re big thinkers and problem solvers who love a challenge with a string of ‘world firsts’ to their name – including the design of the world’s largest capacity tower crane, the Marr 2480D Heavy Lift Luffing (HLL) crane. Read more: www.marr.com.au