18 April 2023

Deutsche Bahn koopt 13.000 ton Neste MY Renewable Diesel

Neste Corporation, Persbericht, 18 april 2023 om 9.00 uur (EET)

Foto: Copyright DB AG/ Adam Özdemir

Deutsche Bahn breidt het gebruik van hernieuwbare diesel (HVO100) dit jaar aanzienlijk uit door ongeveer 13.300 ton (17 miljoen liter) door Neste geproduceerde hernieuwbare diesel te kopen. De overstap van fossiele diesel op Neste MY Renewable Diesel™ zal Deutsche Bahn in staat stellen de uitstoot van broeikasgassen door hun diesellocomotieven en wagons tot wel 90% te verminderen. In totaal zal de door Deutsche Bahn gekochte hoeveelheid ongeveer 46.000 ton uitstoot van broeikasgassen (CO2e) besparen vergeleken met het gebruik van fossiele diesel. 

Deutsche Bahn heeft al goedkeuring gegeven voor het gebruik van 100% hernieuwbare diesel van het HVO-type voor ongeveer 1.000 van haar voertuigen en voor de volledige vloot van 800 voertuigen van haar dochteronderneming DB Cargo AG. Neste MY Renewable Diesel is een drop-in brandstof, geschikt voor gebruik in voertuigen met dieselmotor zonder dat daarvoor aanpassingen aan de motor nodig zijn. 

“We zijn blij dat Deutsche Bahn Neste MY Renewable Diesel heeft gekozen als oplossing in hun tocht om klimaatneutraal te worden. Bedrijven kunnen hun uitstoot van broeikasgassen onmiddellijk verminderen door over te stappen op Neste MY Renewable Diesel”, aldus Peter Zonneveld, Vice President, Europa en APAC van de Renewable Road Transportation business unit bij Neste. “Nu onze productiecapaciteit voor hernieuwbare producten stijgt tot 5,5 miljoen ton tegen eind 2023 en verder tot 6,8 miljoen ton tegen eind 2026, zijn we goed uitgerust om onze klanten wereldwijd te helpen de overstap te maken naar duurzamere oplossingen”, gaat Peter Zonneveld verder. 

Neste MY Renewable Diesel wordt voor 100 procent geproduceerd uit hernieuwbare grondstoffen zoals gebruikte frituurolie.   

*) Het percentage van de vermindering van de broeikasgasemissies is berekend gebaseerd op de EU Renewable Energy Directive II (2018/2001/EU).

Neste Corporation

Susanna Sieppi
Vice President, Communications

Meer informatie: Neem contact op met Neste's mediadienst, tel. +358 800 94025 / media@neste.com (weekdagen van 8.30 uur tot 16.00 uur EET). Abonneer op Neste’s (pers)berichten via https://www.neste.com/for-media/releases-and-news/subscribe.

Neste in het kort

Neste (NESTE, Nasdaq Helsinki) biedt oplossingen om de klimaatverandering tegen te gaan en de overgang naar een circulaire economie te versnellen. We verwerken afval- en reststoffen en innovatieve materialen tot hernieuwbare brandstoffen en duurzame grondstoffen voor plastics en andere materialen. We zijn 's werelds grootste producent van hernieuwbare diesel en duurzame vliegtuigbrandstof en ontwikkelen chemische recycling om de uitdaging van plastic afval tegen te gaan. Met onze hernieuwbare en circulaire oplossingen willen we onze klanten helpen om hun uitstoot van broeikasgassen tegen 2030 te verminderen met minstens 20 miljoen ton per jaar. Het is onze ambitie om onze olieraffinaderij in Porvoo, Finland tegen 2030 de meest duurzame raffinaderij van Europa te maken. Wij introduceren hernieuwbare en gerecyclede grondstoffen, zoals vloeibaar gemaakt plastic afval, als grondstoffen voor de raffinage. Wij hebben de doelstelling om vanaf 2035 koolstofneutraal te produceren en wij zullen de koolstofemissie-intensiteit van verkochte producten tegen 2040 met 50% verminderen. Wij hebben ook hoge normen vastgesteld voor biodiversiteit, mensenrechten en onze toeleveringsketen. We worden consequent opgenomen in de Dow Jones Sustainability Indices en de Global 100-lijst van 's werelds meest duurzame bedrijven. In 2022 bedroeg de omzet van Neste 25,7 miljard euro. Lees meer: neste.nl