5 Januari 2023

Brussels Airlines start nieuwe jaar met eerste levering van Neste MY Sustainable Aviation Fuel op Brussels Airport via CEPS-pijpleiding

Neste Corporation, Nieuws, 5 januari 2023

Foto: Brussels Airlines

Dit persbericht is een vertaling van het persbericht van Neste Corporation dat op 1 januari 2023 is gepubliceerd in het Engels en Fins.

Bekijk hier het originele persbericht in het Engels: https://www.neste.com/releases-and-news/renewable-solutions/brussels-airlines-starts-new-year-first-delivery-neste-my-sustainable-aviation-fuel-brussels-airport

Brussels Airlines, de nationale luchtvaartmaatschappij van België en onderdeel van de Lufthansa Group, is het nieuwe jaar begonnen met een levering van Neste MY Sustainable Aviation Fuel™ op Brussels Airport via het NAVO Central European Pipeline System (CEPS). Via CEPS wordt vliegtuigbrandstof geleverd aan luchthavens in Europa en vanaf 1 januari 2023 kan ook duurzame vliegtuigbrandstof (‘SAF’) via het pijplijnsysteem aan deze luchthavens geleverd worden.

Brussels Airlines heeft ambitieuze duurzaamheidsdoelstellingen, waaronder de doelstellingen om tegen 2030 50% minder CO2 uit te stoten dan in 2019, om tegen 2050 koolstofneutraal te worden en om in 2023 de eerste vlucht met SAF uit te voeren. De levering van Neste’s SAF via de CEPS-pijplijn draagt bij aan de duurzaamheidsdoelstellingen van Brussels Airlines doordat de luchtvaartmaatschappij al begin 2023 haar eerste vlucht met SAF kan uitvoeren.

"Om onze klimaatdoelstellingen te halen, zullen we de komende jaren het gebruik van alternatieven voor fossiele brandstoffen drastisch moeten verhogen. Samen met de Lufthansa Group investeren wij al meerdere jaren in de productie en het gebruik van SAF. Het feit dat duurzame vliegtuigbrandstof nu op een snelle en milieuvriendelijkere manier van de mengterminal naar onze vliegtuigen kan worden vervoerd, is een belangrijke stap om het gebruik van dit type brandstof in de nabije toekomst te verhogen", aldus Peter Gerber, CEO van Brussels Airlines.

"Duurzame vliegtuigbrandstof is momenteel het meest effectieve instrument dat beschikbaar is om de uitstoot van vliegreizen te verminderen. Neste werkt samen met partners als Brussel Airlines en de Lufthansa Group, luchthavens en logistieke dienstverleners om SAF in heel Europa en wereldwijd beschikbaar te maken. Na de toestemming van de NAVO om SAF vanaf 1 januari 2023 via het CEPS-pijpleidingsysteem te transporteren, kunnen we met trots voor het eerst SAF leveren via pijplijn aan de luchthaven van Brussel. Neste zal tegen het einde van 2023 een totale SAF productiecapaciteit hebben van 1,5 miljoen ton per jaar. Pijpleidingen zijn de meest efficiënte manier voor het leveren van SAF en wij kijken ernaar uit om het grootste pijpleidingsysteem van Europa in de nabije toekomst ook te gebruiken om andere luchthavens te bevoorraden", aldus Jonathan Wood, Vice President Europe, Renewable Aviation bij Neste.

De eerste partij van Neste’s SAF voor Brussels Airlines werd in het pijpleidingsysteem gevoerd als een gebruiksklaar mengsel met conventionele vliegtuigbrandstof in de mengterminal van Neste in Gent, België, vlak nadat het nieuwe jaar op 1 januari was begonnen. Van daaruit werd de brandstof door Brussels Airlines via de pijpleiding vervoerd naar de algemene brandstofopslag op Brussels Airport, waardoor de SAF beschikbaar is geworden voor gebruik door Brussels Airlines.

Neste MY Sustainable Aviation Fuel
Het gebruik van Neste MY Sustainable Aviation Fuel™ verlaagt de uitstoot van broeikasgassen tot wel 80%* over de levenscyclus van de brandstof in vergelijking met het gebruiken van fossiele vliegtuigbrandstof. Neste MY Sustainable Aviation Fuel wordt geproduceerd uit duurzaam ingekochte 100% hernieuwbare afval- en reststoffen, zoals gebruikt frituurvet en dierlijk vetafval. SAF wordt gemengd met conventionele vliegtuigbrandstof en kan naadloos worden gebruikt in de bestaande brandstofinfrastructuur en vliegtuigmotoren. 

Het Central Europe Pipeline System
Het Central Europe Pipeline System (CEPS) is het grootste oliepijpleidingsysteem binnen de NAVO en wordt gebruikt voor de levering van brandstof voor lucht- en grondvoertuigen in heel Europa. Met ongeveer 5.300 km aan pijpleidingen die door België, Frankrijk, Duitsland, Luxemburg en Nederland lopen, is het een van de meest complexe en uitgebreide netwerken van pijpleidingen voor geraffineerde producten ter wereld, dat ook is aangesloten op civiele luchthavens.

*) In pure vorm (ongemengd) en berekend met beproefde methodologieën voor levenscyclusanalyse (LCA), waaronder de CORSIA-methodologie.

Meer informatie:           

Neste: Neem contact op met Neste's mediadienst, tel. +358 800 94025 / media@neste.com (weekdagen van 8.30 uur tot 16.00 uur EET). Abonneer op Neste’s (pers)berichten via https://www.neste.com/for-media/releases-and-news/subscribe.

Brussels Airlines: Brussels Airlines’ media hotline, tel +32 2 723 89 90 / press@brusselsairlines.com

Neste in het kort

Neste (NESTE, Nasdaq Helsinki) biedt oplossingen om de klimaatverandering tegen te gaan en de overgang naar een circulaire economie te versnellen. We verwerken afval- en reststoffen en innovatieve materialen tot hernieuwbare brandstoffen en duurzame grondstoffen voor plastics en andere materialen. We zijn 's werelds grootste producent van hernieuwbare diesel en duurzame vliegtuigbrandstof en ontwikkelen chemische recycling om de uitdaging van plastic afval tegen te gaan. Met onze hernieuwbare en circulaire oplossingen willen we onze klanten helpen om hun uitstoot van broeikasgassen tegen 2030 te verminderen met minstens 20 miljoen ton per jaar. Het is onze ambitie om onze olieraffinaderij in Porvoo, Finland tegen 2030 de meest duurzame raffinaderij van Europa te maken. Wij introduceren hernieuwbare en gerecyclede grondstoffen, zoals vloeibaar gemaakt plastic afval, als grondstoffen voor de raffinage. Wij hebben de doelstelling om vanaf 2035 koolstofneutraal te produceren en wij zullen de koolstofemissie-intensiteit van verkochte producten tegen 2040 met 50% verminderen. Wij hebben ook hoge normen vastgesteld voor biodiversiteit, mensenrechten en onze toeleveringsketen. We worden consequent opgenomen in de Dow Jones Sustainability Indices en de Global 100-lijst van 's werelds meest duurzame bedrijven. In 2021 bedroeg de omzet van Neste 15,1 miljard euro. Lees meer: neste.nl 

Over Brussels Airlines

Brussels Airlines is de nationale luchtvaartmaatschappij van België en één van de vier netwerkmaatschappijen van de Lufthansa Groep. Ze verbindt de Europese hoofdstad vanuit Brussels Airport met meer dan 85 bestemmingen, waarvan 17 in Sub Sahara Afrika. Het bedrijf stelt 3.200 werknemers te werk en exploiteert 40 vliegtuigen.

Brussels Airlines wil tegen 2030 50% minder CO2 uitstoten vergeleken met 2019 en plant om tegen 2050 CO2-neutraal te zijn. De luchtvaartmaatschappij neemt deel aan het Stargate Project dat door Brussels Airport wordt geleid en maakt daardoor deel uit van de proeftuin voor duurzame luchtvaart op haar thuisbasis. Daarnaast ondertekende de maatschappij in 2021 de Circular Economy overeenkomst van de Antwerp Management School. In 2023 verwelkomt Brussels Airlines drie splinternieuwe Airbus A320neo vliegtuigen, waardoor de luchtvaartmaatschappij haar CO2- en geluidsuitstoot op haar middellange afstandsnetwerk significant kan verlagen. Daarnaast wil de luchtvaartmaatschappij een eerste vlucht uitvoeren met duurzame brandstof of SAF (Sustainable Aviation Fuel) tegen 2023.

Als ambassadeur van haar land brengt Brussels Airlines de wereld naar België en het beste van België naar de wereld, onder meer via samenwerkingen met Belgische sterrenchefs, Belgische culinaire producten en de Belgian Icons, speciaal beschilderde vliegtuigen die een Belgische iconisch persoon, team of evenement huldigen om de Belgische cultuur wereldwijd te promoten.

Meer informatie op brusselsairlines.com