20 Januari 2023

Neste en CINEA ondertekenen de overeenkomst voor de subsidie van het EU-innovatiefonds voor het chemische recyclingproject PULSE

Neste Corporation, Nieuws, 20 januari 2023

Foto: Vertegenwoordigers van de projecten die subsidie hebben gekregen met Kurt Vandenberghe, Director-General van DG Clima, en Paloma Aba Garrote, Acting Director van CINEA. De tekenceremonie vond plaats op 19 januari in Brussel gedurende de ‘Innovation Fund: Financing Innovative Clean Tech Conference’ georganiseerd door CINEA. Bron: CINEA

Neste heeft de proces afgerond met CINEA (Climate, Infrastructure and Environment Executive Agency van de Europese Commissie) en de Europese Commissie voor de toekenning van een subsidie van meer dan 135 miljoen euro voor Neste's chemische recyclingproject PULSE ("Pretreatment and Upgrading of Liquefied waste plastic to Scale up circular Economy"). Dit volgt op het eerdere positieve subsidiebesluit van het EU-innovatiefonds. Het PULSE-project richt zich op het implementeren van Neste's eigen technologieën voor de voorbehandeling en opwaardering van vloeibaar plastic afval en de geleidelijke integratie van deze technologieën in de raffinaderij-activiteiten van de onderneming in Porvoo, Finland. 

PULSE mikt op een capaciteit om per jaar 400.000 ton vloeibaar plastic afval voor te behandelen en op te waarderen en draagt zo bij aan de doelstelling van Neste om vanaf 2030 meer dan 1 miljoen ton plastic afval per jaar te verwerken. Het project speelt een belangrijke rol bij de commercialisering van de chemische recycling van plastic afval, aangezien het de mogelijkheid biedt chemische recycling op te schalen en de kwaliteitskloof tussen onbewerkt vloeibaar plastic afval en de eisen aan grondstoffen van de petrochemische industrie te overbruggen. Het project zal ook bijdragen tot de transformatie van koolstofintensieve industrieën in Europa, zoals beoogd in de Europese Green Deal. 

"PULSE is een belangrijke stap in de ontwikkeling van chemische recyclingtechnologieën", zegt Mercedes Alonso, Executive Vice President Renewable Polymers and Chemicals bij Neste. "De steun van het innovatiefonds dient als katalysator voor de grotere opschaling van chemische recycling, waardoor een breder scala aan plastic afval kan worden gerecycled. Tegelijkertijd benadrukt het het belang van ons werk om hogere recyclingpercentages te behalen."

"Het PULSE-project is een belangrijk onderdeel van de geplande transitie van onze Porvoo-raffinaderij naar een wereldwijd toonaangevende locatie voor hernieuwbare en circulaire oplossingen én het beëindigen van de raffinage van ruwe olie, zoals we aangeven in de strategische studie die Neste in september 2022 heeft aangekondigd", voegt Markku Korvenranta, Executive Vice President Oil Products bij Neste, toe. "We zijn het EU-innovatiefonds dankbaar voor het erkennen van de belangrijke rol die raffinaderijen gaan spelen in de circulaire economie voor kunststoffen."

*Het PULSE-project wordt gefinancierd door de Europese Unie. Gegeven opvattingen en meningen in dit bericht zijn echter uitsluitend die van de auteur(s) en komen niet noodzakelijk overeen met die van de Europese Unie of het European Climate Infrastructure and Environment Executive Agency (CINEA). Noch de Europese Unie, noch de instelling die de subsidie verleent, kan hiervoor verantwoordelijk worden gesteld.

Meer informatie: Neem contact op met Neste's mediadienst, tel. +358 800 94025 / media@neste.com (weekdagen van 8.30 uur tot 16.00 uur EET). Abonneer op Neste’s (pers)berichten via https://www.neste.com/for-media/releases-and-news/subscribe.

Neste in het kort

Neste (NESTE, Nasdaq Helsinki) biedt oplossingen om de klimaatverandering tegen te gaan en de overgang naar een circulaire economie te versnellen. We verwerken afval- en reststoffen en innovatieve materialen tot hernieuwbare brandstoffen en duurzame grondstoffen voor plastics en andere materialen. We zijn 's werelds grootste producent van hernieuwbare diesel en duurzame vliegtuigbrandstof en ontwikkelen chemische recycling om de uitdaging van plastic afval tegen te gaan. Met onze hernieuwbare en circulaire oplossingen willen we onze klanten helpen om hun uitstoot van broeikasgassen tegen 2030 te verminderen met minstens 20 miljoen ton per jaar. Het is onze ambitie om onze olieraffinaderij in Porvoo, Finland tegen 2030 de meest duurzame raffinaderij van Europa te maken. Wij introduceren hernieuwbare en gerecyclede grondstoffen, zoals vloeibaar gemaakt plastic afval, als grondstoffen voor de raffinage. Wij hebben de doelstelling om vanaf 2035 koolstofneutraal te produceren en wij zullen de koolstofemissie-intensiteit van verkochte producten tegen 2040 met 50% verminderen. Wij hebben ook hoge normen vastgesteld voor biodiversiteit, mensenrechten en onze toeleveringsketen. We worden consequent opgenomen in de Dow Jones Sustainability Indices en de Global 100-lijst van 's werelds meest duurzame bedrijven. In 2021 bedroeg de omzet van Neste 15,1 miljard euro. Lees meer: neste.nl