17 Juni 2021

Neste en Boston Consulting Group kondigen een nieuw partnerschap voor duurzame vliegtuigbrandstof aan om de klimaatimpact van zakelijk vliegen te verminderen

Neste Corporation, Persbericht, 17 juni 2021 om 13.00 uur (EET)

Foto: Sami Jauhiainen, Vice President, Business Development, Neste en Tuukka Seppä, Managing Director en Senior Partner, Boston Consulting Group

 Neste en Boston Consulting Group (BCG) hebben een nieuwe overeenkomst getekend voor de aankoop van Neste MY Sustainable Aviation Fuel™, voor levering aan luchtvaartmaatschappijen SAS en Finnair, waarmee het volume van alle vluchten met deze luchtvaartmaatschappijen door BCG-medewerkers in Scandinavië wordt afgedekt. Door deze nieuwe samenwerking verwacht BCG de uitstoot van broeikasgassen op vluchten met deze luchtvaartmaatschappijen aanzienlijk te verminderen.

Voor bedrijven zijn de nieuwe manieren om te vergaderen, die op grote schaal zijn ontdekt tijdens de pandemie, straks niet meer weg te denken. Toch zullen sommige zakenreizen voor persoonlijke ontmoetingen ook blijven bestaan. De aanschaf van Neste MY Sustainable Aviation Fuel (SAF) helpt bedrijven om de klimaatimpact van hun noodzakelijke vliegreizen te minimaliseren. Begin april 2021 stelde Neste al Neste MY Sustainable Aviation Fuel ter beschikking aan Finnair op Helsinki Airport om de uitstoot als gevolg van de eigen zakelijke vliegreizen terug te dringen. En nu is BCG de eerste zakelijke klant van Neste die profiteert van dezelfde op SAF gebaseerde oplossing voor emissiereducties.

 BCG heeft als doel om tegen 2030 een netto-nul-klimaatimpact te bereiken en neemt stappen om de invoering van duurzame vliegtuigbrandstoffen op te schalen, om zo de CO2-uitstoot van vliegreizen te beperken. Dit past binnen een bredere strategie om de emissies door zakelijke reizen te verminderen. SAF is een belangrijke factor om de klimaatimpact van vliegen te verminderen en biedt tot 80%* reductie van de uitstoot van broeikasgassen tijdens de levenscyclus vergeleken met conventionele fossiele vliegtuigbrandstof. Partnerschappen zoals deze vormen een belangrijke stap in het opschalen van de SAF-markt, omdat de vraag erdoor toeneemt.

Oplossing om emissiereductiedoelstellingen te halen

Met deze op SAF gebaseerde oplossing helpen Neste en haar luchtvaartpartners organisaties om hun doelstellingen voor emissiereductie te bereiken. De op SAF gebaseerde oplossing van Neste wordt rechtstreeks aan organisaties verkocht en aan hun meest gebruikte luchtvaartmaatschappijen geleverd. De oplossing omvat een audit-proces door een derde partij om ervoor te zorgen dat andere klanten geen emissiereductie kunnen claimen op basis van hetzelfde SAF-volume. Omdat de regelgevingskaders die het gebruik van SAF in de luchtvaart verplichten zich nog in een vroeg stadium van ontwikkeling bevinden, kunnen bedrijven het voortouw nemen bij het maken van een significante klimaatimpact als koplopers op het gebied van duurzaamheid.

 Tuukka Seppä, Managing Partner van BCG Nordics: “De kernwaarde-propositie van BCG is om onze klanten te verbinden met de beste wereldwijde expertise en talent, ongeacht om welke zakelijke kwestie het gaat. De nieuwe manieren van werken bieden enorme mogelijkheden om dit virtueel te realiseren. Toch zal er in de toekomst een bepaalde mate van reizen nodig zijn om onze klanten de grootste waarde te bieden. We zijn heel blij met onze samenwerking met Neste, Finnair en SAS om de uitstoot van zakenreizen aanzienlijk te verminderen. Deze aanpak maakt deel uit van BCG's wereldwijde inspanningen om CO2-armer reizen te stimuleren, en het is een belangrijke stap op weg naar een netto-nul-klimaatimpact in 2030.”

“Nadat we het goede voorbeeld hadden gegeven door Neste MY Sustainable Aviation Fuel te gebruiken om de uitstoot van onze eigen zakelijke vliegreizen te verminderen, zijn we verheugd dat BCG als eerste van onze klanten heeft besloten gebruik te maken van onze oplossing,” aldus Sami Jauhiainen, Vice President, Business Development bij Neste. “De luchtvaart blijft belangrijk voor het wereldwijde bedrijfsleven en genereert groei en faciliteert economisch herstel. Daarom hebben we oplossingen nodig die groei mogelijk maken en tegelijkertijd de uitstoot verminderen. We zijn erg blij om samen te werken met een toonaangevend internationaal consultancybedrijf als BCG om dit mogelijk te maken.”

 ”Sustainable Aviation Fuel (SAF) helpt bij het verminderen van de uitstoot van broeikasgassen in de luchtvaart. De commercialisering van SAF is nog maar net begonnen en alle initiatieven die dit proces versnellen zijn hard nodig. We moeten samenwerken om de benodigde reductie in de uitstoot van broeikasgassen te behalen en oplossingen zoals dit spelen daar een belangrijke rol in”, zegt Lars Andersen Resare, Head of Sustainability, SAS.

“We zijn verheugd over de inzet van zakenreizigers om bij te dragen aan het gemeenschappelijke doel om vliegen duurzamer te maken. Vliegen brengt grote sociale en economische voordelen met zich mee, en daarom moeten we samen de klimaatuitdaging van het vliegen aanpakken,” zegt Anne Larilahti, Vice President, Sustainability, Finnair.

*) Berekend met beproefde LCA-methodologieën voor levenscyclusanalyse, waaronder EU RED en CORSIA.

 Neste Corporation

Susanna Sieppi
Vice President, Communications

 Boston Consulting Group
Brian Bannister
Global External Communications Director

Meer informatie: Neem contact op met Neste's mediadienst, tel. +358 50 458 5076 / media@neste.com (ma-vr 08.30 tot 16.00 EET).

Neste MY Sustainable Aviation Fuel™

Neste's SAF wordt gemaakt van duurzaam gewonnen, hernieuwbare afvalstromen en restgrondstoffen. Neste MY Sustainable Aviation Fuel vermindert, in de zuivere vorm en gedurende de levenscyclus, de uitstoot van broeikasgassen met tot wel 80% in vergelijking met het gebruik van fossiele vliegtuigbrandstof (berekend met beproefde LCA-methodologieën voor levenscyclusanalyse, waaronder EU RED en CORSIA). Neste MY Sustainable Aviation Fuel kan worden gebruikt als drop-in brandstof omdat het compatibel is met bestaande vliegtuigmotoren en luchthaveninfrastructuur, waardoor er geen extra investeringen in nodig zijn. Voorafgaand aan het gebruik wordt Neste MY Sustainable Aviation Fuel gemengd met fossiele vliegtuigbrandstof en gecertificeerd om te voldoen aan de ASTM-specificaties voor vliegtuigbrandstof. Neste's huidige productiecapaciteit voor MY Sustainable Aviation Fuel is 100.000 ton (ongeveer 34 miljoen gallons) per jaar. Dankzij de investeringsprojecten in de uitbreiding van de productiecapaciteit bij Neste's raffinaderijen in Singapore en Rotterdam, zal Neste eind 2023 jaarlijks ongeveer 1,5 miljoen ton (515 miljoen gallons) SAF kunnen produceren. Neste werkt actief samen met partners in de gehele toeleveringsketen om de beschikbaarheid van SAF voor de luchtvaartindustrie wereldwijd te vergroten. De brandstof is al beschikbaar, wordt op de markt gebruikt en geleverd aan diverse commerciële luchtvaartmaatschappijen en diverse luchthavens in Europa en Noord-Amerika.

Neste in het kort

Neste (NESTE, Nasdaq Helsinki) biedt oplossingen om de klimaatverandering tegen te gaan en de overgang naar een circulaire economie te versnellen. We verwerken afvalstoffen, reststoffen en innovatieve materialen tot hernieuwbare brandstoffen en duurzame grondstoffen voor plastics en andere materialen. We zijn 's werelds grootste producent van hernieuwbare diesel en duurzame vliegtuigbrandstof en ontwikkelen chemische recycling om de uitdaging van plastic afval tegen te gaan. Met onze hernieuwbare en circulaire oplossingen willen we onze klanten helpen om de uitstoot van broeikasgassen vanaf 2030 te verminderen met minstens 20 miljoen ton per jaar. Als technologisch geavanceerde raffinadeur van hoogwaardige olieproducten, met de intentie om vanaf 2035 koolstofneutraal te produceren, introduceren we ook hernieuwbare en gerecyclede grondstoffen, zoals plastic afval, als grondstoffen voor de raffinage. We worden consequent opgenomen in de Dow Jones Sustainability Indices en de Global 100-lijst van 's werelds meest duurzame bedrijven. In 2020 bedroeg de omzet van Neste 11,8 miljard euro, waarbij 94% van de vergelijkbare bedrijfswinst afkomstig was van hernieuwbare producten. Lees meer: neste.nl

Boston Consulting Group in het kort

Boston Consulting Group werkt samen met leiders in het bedrijfsleven en de samenleving om hun belangrijkste uitdagingen aan te pakken en hun grootste kansen te benutten. Bij de oprichting in 1963 was BCG de pionier op het gebied bedrijfsstrategie. Vandaag de dag werken wij nauw samen met klanten om een transformationele benadering te omarmen die is gericht op het voordeel van alle belanghebbenden: organisaties in staat stellen te groeien, een duurzaam concurrentievoordeel op te bouwen en een positieve maatschappelijke impact te genereren. Onze diverse, wereldwijde teams beschikken over diepgaande branche- en functionele expertise en een brede reeks perspectieven die de status-quo in twijfel trekken en voor verandering zorgen. BCG levert oplossingen via toonaangevende management-consulting, technologie en design, en zakelijke en digitale ondernemingen. Wij werken in een uniek samenwerkingsmodel binnen het gehele bedrijf en op alle niveaus van de klantorganisatie, met als doel om onze klanten te helpen op te bloeien en hen in staat te stellen een positieve bijdrage te leveren aan onze wereld.