25 Juni 2021

Luchthaven Keulen-Bonn maakt Neste MY Sustainable Aviation Fuel (SAF) beschikbaar aan luchtvaartmaatschappijen om de uitstoot van broeikasgassen te verminderen

Neste Corporation, Persbericht, 25 juni 2021, 15.00 uur (EET)

Neste, 's werelds grootste leverancier van duurzame vliegtuigbrandstof, heeft Neste MY Sustainable Aviation Fuel™ (SAF) geleverd aan de luchthaven van Keulen-Bonn. Daarmee helpt Neste te voldoen aan de toenemende vraag van luchtvracht en zakelijke klanten op de luchthaven van Keulen-Bonn. AFS, de leverancier van brandstofdiensten voor de luchtvaart in Duitsland, ondersteunt Neste om deze markt te bedienen. De eerste vlucht waarbij SAF als brandstof werd gebruikt, was een vrachtvlucht in juni die werd uitgevoerd door ASL Airlines namens Amazon.

Als voorloper op het gebied van duurzaamheid is de luchthaven van Keulen-Bonn een van de eerste Duitse luchthavens waar Neste MY Sustainable Aviation Fuel (SAF) nu beschikbaar is voor alle luchtvaartmaatschappijen. Aangezien deze luchthaven een belangrijk vrachtknooppunt in Duitsland is, zal de beschikbaarheid van SAF verladers wereldwijd de mogelijkheid bieden om de uitstoot van broeikasgassen te verminderen die veroorzaakt wordt door hun luchtvracht. Amazon was de eerste klant die deze mogelijkheid benutte.

"Wij zijn er trots op dat wij onze luchtvaartmaatschappijen duurzame alternatieve vliegtuigbrandstoffen kunnen aanbieden. Op de luchthaven van Keulen-Bonn worden al talrijke technische innovaties toegepast - van zonnepanelen en LED-technologie tot innovatieve gebouwdiensten en alternatief aangedreven voertuigen en apparatuur op het luchthavenplatform. Het gebruik van duurzame vliegtuigbrandstof is een belangrijke stap in de richting van onze langetermijndoelstelling van CO2-neutraal vliegen”, verklaart Johan Vanneste, President & CEO van Flughafen Köln/Bonn GmbH.

"Ondanks het uitdagende bedrijfsklimaat toont de luchtvaartindustrie, en de vrachtsector in het bijzonder, een toenemende inzet om te investeren in duurzame vliegtuigbrandstof om haar klanten opties met een lagere koolstofuitstoot te kunnen bieden," zegt Jonathan Wood, Vice President Europe, Renewable Aviation bij Neste. "We zijn erg blij om de luchthaven van Keulen-Bonn te mogen verwelkomen in het groeiende netwerk van luchthavens waar SAF beschikbaar is en we kijken ernaar uit verdere vooruitgang te boeken bij het terugdringen van de luchtvaartgerelateerde uitstoot van broeikasgassen."

Neste Corporation

Susanna Sieppi
Vice President, Communications

Meer informatie: Neem contact op met Neste's mediadienst, tel. +358 50 458 5076 / media@neste.com (tijdens weekdagen van 8.30 tot 16.00 uur EET). 

Neste MY Sustainable Aviation Fuel™

Neste's SAF wordt gemaakt van duurzaam gewonnen, hernieuwbare afvalstromen en restgrondstoffen. In zuivere vorm en gedurende de levenscyclus kan de brandstof tot 80% van de broeikasgasemissies verminderen in vergelijking met fossiele vliegtuigbrandstof*. Neste MY Sustainable Aviation Fuel biedt een directe oplossing voor het verminderen van de broeikasgasemissies van de luchtvaart. Het kan worden gebruikt als drop-in brandstof voor bestaande vliegtuigmotoren en luchthaveninfrastructuur, waarvoor geen extra investeringen nodig zijn. Voorafgaand aan het gebruik wordt Neste MY Sustainable Aviation Fuel gemengd met fossiele vliegtuigbrandstof en vervolgens gecertificeerd om te voldoen aan de ASTM-specificaties voor jetfuel. De jaarlijkse capaciteit van Neste MY Sustainable Aviation Fuel is momenteel 100.000 ton (circa 34 miljoen gallons). Met de uitbreiding van de Singaporese raffinaderij in het verschiet en met extra investeringen in de Rotterdamse raffinaderij zal Neste in 2023 de capaciteit hebben om ongeveer 1,5 miljoen ton (515 miljoen gallon) SAF per jaar te produceren. Neste werkt actief samen met partners in de gehele toeleveringsketen om de beschikbaarheid van SAF voor de luchtvaartindustrie wereldwijd te vergroten. De brandstof is al beschikbaar, wordt op de markt gebruikt en geleverd aan commerciële luchtvaartmaatschappijen, zakelijke luchtvaartklanten en aan verschillende luchthavens in Europa en Noord-Amerika maar ook aan Japan.

*) Berekend met beproefde LCA-methodologieën voor levenscyclusanalyse, waaronder EU RED en CORSIA.

Neste in het kort

Neste (NESTE, Nasdaq Helsinki) biedt oplossingen om de klimaatverandering tegen te gaan en de overgang naar een circulaire economie te versnellen. We verwerken afvalstoffen, reststoffen en innovatieve materialen tot hernieuwbare brandstoffen en duurzame grondstoffen voor plastics en andere materialen. We zijn 's werelds grootste producent van hernieuwbare diesel en duurzame vliegtuigbrandstof en ontwikkelen chemische recycling om de uitdaging van plastic afval tegen te gaan. Met onze hernieuwbare en circulaire oplossingen willen we onze klanten helpen om de uitstoot van broeikasgassen vanaf 2030 te verminderen met minstens 20 miljoen ton per jaar. Als technologisch geavanceerde raffinadeur van hoogwaardige olieproducten, met de intentie om vanaf 2035 koolstofneutraal te produceren, introduceren we ook hernieuwbare en gerecyclede grondstoffen, zoals plastic afval, als grondstoffen voor de raffinage. We worden consequent opgenomen in de Dow Jones Sustainability Indices en de Global 100-lijst van 's werelds meest duurzame bedrijven. In 2020 bedroeg de omzet van Neste 11,8 miljard euro, waarbij 94% van de vergelijkbare bedrijfswinst afkomstig was van hernieuwbare producten. Lees meer: neste.nl

Luchthaven Keulen-Bonn in het kort

De luchthaven Keulen-Bonn is een van de belangrijkste commerciële luchthavens in Duitsland en de 8e grootste Europese vrachtluchthaven. Geografisch gezien ligt het in een van de dichtstbevolkte en een van de grootste import- en exportgebieden van Europa. Er wonen en werken ongeveer 16 miljoen mensen in een straal van 100 kilometer rond de luchthaven. Met passagiersvervoer en luchtvracht exploiteert de luchthaven van Keulen-Bonn twee bijna even grote bedrijfssegmenten. De luchthaven is het centrum van mobiliteit en logistiek en is van buitengewoon belang voor de mensen en bedrijven in Noordrijn-Westfalen. Ga naar www.cologne-bonn-airport.com en www.cologne-bonn-cargo.com.