Vervoer
1.07.2022

Coca-Cola Europacific Partners in staat stellen haar duurzaamheidsprofiel te verbeteren

  • ​ Coca-Cola Europacific Partners (CCEP) is de grootste onafhankelijke bottelaar van Coca-Cola wereldwijd en verkoopt en distribueert producten in meer dan 29 landen.

  •  Coca-Cola Europacific Partners gaat nu hernieuwbare diesel (HVO100) gebruiken voor meer dan 50.000 jaarlijkse distributieritten in Nederland.

  •  ​De brandstof, op de markt gebracht als Neste MY Renewable Diesel™, is gemaakt van 100% hernieuwbare grondstoffen

 

Coca-Cola Europacific Partners in staat stellen haar duurzaamheidsprofiel te verbeteren

Coca-Cola verkoopt in Nederland ongeveer 7 miljoen drankjes per dag. Om te zorgen dat die drankjes in de handen van consumenten komen, is er veel transport nodig vanuit de lokale fabriek in Dingen (Noord-Brabant) naar retailers en groothandels. Het bedrijf heeft al grote vooruitgang geboekt op het gebied van duurzaamheid, onder meer door ambitieuze doelstellingen vast te stellen voor verpakkingsafval en het gebruik van gerecyclede materialen, maar de logistiek is een belangrijk aspect van de activiteiten van het bedrijf, en biedt nog meer mogelijkheden om de voetafdruk van de onderneming te verbeteren. 

3 uitdagingen voor Coca-Cola Europacific Partners

  • ​ Het behalen van ‘net-zero’ tegen 2040 en het verlagen van de absolute broeikasgasemissies in de waardeketen met 30% tegen 2030 (ten opzichte van 2019)
  • ​ Investeren in toepassingen voor hernieuwbare energie
  • ​ Het behalen van ‘net-zero’ activiteiten tegen 2040

 

 “Wij rijden op veel trajecten bijvoorbeeld met EcoCombi-vrachtwagens. Dit zijn extra lange vrachtwagens die meer producten tegelijk kunnen vervoeren en dat scheelt een groot aantal ritten per jaar. Ook zijn we bij sommige vrachtwagens in het verleden al op 30% biobrandstof overgestapt. Met de volledige transitie naar HVO100 voor het transport van al onze dranken bouwen we voort op die eerdere stappen en zetten we opnieuw een grote stap voorwaarts.”

– Marijke Jacobs-Heefer, Associate Director Country Logistics bij Coca-Cola Europacific Partners Netherlands.

 

Oplossing 

Door de EcoCombi vrachtwagens voor het overgrote deel op Neste MY Renewable Diesel™ te laten rijden, gemaakt van 100% hernieuwbare grondstoffen, kan CCEP de uitstoot van broeikasgassen (CO2e) voor de betreffende vrachtwagenroutes tot wel 90% verminderen terwijl ook de verbranding schoner is. 

De oplossing is ideaal voor CCEP omdat de brandstof volledig compatibel is met bestaande fossiele diesel en de brandstofinfrastructuur, waardoor er geen aanpassing van de voertuigmotoren nodig is. De overstap naar hernieuwbare brandstof ondersteunt ook CCEP’s focus op wetenschappelijk onderbouwde klimaatdoelstellingen (‘SBTi’) en inzet voor hernieuwbare energie. 

Volgens CCEP bestaat ongeveer 85% van de koolstofvoetafdruk van het bedrijf uit de toeleveringsketen, dus het vinden van mogelijkheden om de emissies te verminderen via zowel upstream- als downstream-toeleveringspartners is van cruciaal belang voor het bereiken van de klimaatdoelstellingen.

 

“Op dit moment is HVO100 de meest duurzame optie die voor ons type vervoer beschikbaar is en waarmee we nu CO2-reductie kunnen realiseren.”

– Marijke Jacobs-Heefer, Associate Director Country Logistics bij Coca-Cola Europacific Partners 

 

 

 

*De methode die wordt gebruikt om de emissies in de levenscyclus en de emissiereductie te berekenen, voldoet aan de herziene Europese richtlijn hernieuwbare energie (RED2, 2018/2001/EU).