9 Mei 2023

Uitvinders van Neste genomineerd als finalisten in de European Inventor Award 2023

Neste Corporation, Nieuws, 9 mei 2023

Foto: Neste's Annika Malm (van links), Blanka Toukoniitty, Jukka-Pekka Pasanen, Pia Bergström en Jukka Myllyoja zijn genomineerd als finalisten in de European Inventor Award. Bron: European Patent Office

Innovatie heeft Neste’s groei gestimuleerd en is één van de factoren die het toekomstige succes van Neste mogelijk maken. Dankzij de grote investeringen van het bedrijf in onderzoek en ontwikkeling, en de professionals in innovatie die de vaardigheden hebben om onderzoek te voeren en om nieuwigheden te implementeren, is Neste vandaag een voorloper op het gebied van hernieuwbare oplossingen. 

Het pionierswerk van Neste op het gebied van innovatie, onderzoek en ontwikkeling is nu erkend door het Europees Octrooibureau (EOB). Een groep uitvinders van Neste is genomineerd als finalisten voor de European Inventor Award 2023 voor hun werk in “Converting waste and residues into high-quality renewable solutions”. De jaarlijkse prijs bekroont individuen en teams die oplossingen hebben bedacht voor een aantal van de grootste uitdagingen van onze tijd. De finalisten zijn door een onafhankelijke, internationale jury geselecteerd uit meer dan 600 kandidaten. De winnaars van de European Inventor Award 2023 worden op 4 juli 2023 bekendgemaakt.

De uitvinders die geselecteerd zijn, om Neste te vertegenwoordigen, zijn Pia Bergström, Senior Specialist, Feedstock; Annika Malm, Senior Associate; Jukka Myllyoja, R&D Fellow; Jukka-Pekka Pasanen, Senior Associate, en Blanka Toukoniitty, Technical Support Lead, Feedstock Growth. Zij zijn betrokken geweest bij het innovatieve werk en de bijbehorende octrooien om afval en residuen van lage kwaliteit om te zetten in hernieuwbare oplossingen van hoge kwaliteit.

“Deze erkenning door de Europese innovatiegemeenschap is een hele eer voor alle uitvinders van Neste en voor het gehele bedrijf. We appreciëren ten zeerste dat het Europees Octrooibureau Neste en zijn uitvinders heeft gekozen als finalist in de European Inventor Award 2023 in de categorie Industrie. Deze erkenning benadrukt het belang van innovatie en benadrukt onze bijdrage aan de samenleving. De uitvindingen betreffende hernieuwbare oplossingen en aanverwante technologieën hebben Neste in staat gesteld om van een regionale olieraffinaderij uit te groeien tot een wereldleider in hernieuwbare en circulaire oplossingen”, zegt Lars Peter Lindfors, Executive Vice President Innovation bij Neste.

Tegenwoordig houdt ongeveer 25% van het personeel van Neste zich bezig met innovatie, onderzoek, productontwikkeling en engineering en heeft het bedrijf meer dan 2.000 octrooien verkregen. Eén van de belangrijkste mijlpalen is de gepatenteerde NEXBTL™-technologie waarmee we een breed scala aan hernieuwbare vetten en oliën kunnen omzetten in hernieuwbare producten van hoge kwaliteit. Na dit succesverhaal volgden nog vele andere octrooien en honderden uitvinders.

“Het beheer van intellectueel eigendom is strategisch geïntegreerd in de R&D- en bedrijfsactiviteiten bij Neste. Dit helpt ons de controle over onze belangrijkste technologische activa veilig te stellen en onze innovaties te beschermen. De erkenning door het Europees Octrooibureau is het resultaat van de innovativiteit van onze mensen, hun aanhoudende werk en de hoge kwaliteit van ons octrooi portfolio”, zegt Roberto Castagno, hoofd IPR bij Neste.

Bij Neste blijven we werken aan het vergroten van de beschikbaarheid van hernieuwbare en gerecyclede grondstoffen, terwijl we ook technologieën ontwikkelen om onze huidige grondstoffenportefeuille verder te diversifiëren. Het vervangen van fossiele olie door hernieuwbare en gerecyclede grondstoffen helpt ons om onze groei te stimuleren, de afhankelijkheid van ruwe olie te verminderen en de klimaatverandering te bestrijden.

Meer informatie: Neem contact op met Neste's mediadienst, tel. +358 800 94025 / media@neste.com (weekdagen van 8.30 uur tot 16.00 uur EET). Abonneer op Neste’s (pers)berichten via https://www.neste.com/for-media/releases-and-news/subscribe.

Neste in het kort

Neste (NESTE, Nasdaq Helsinki) biedt oplossingen om de klimaatverandering tegen te gaan en de overgang naar een circulaire economie te versnellen. We verwerken afval- en reststoffen en innovatieve materialen tot hernieuwbare brandstoffen en duurzame grondstoffen voor plastics en andere materialen. We zijn 's werelds grootste producent van hernieuwbare diesel en duurzame vliegtuigbrandstof en ontwikkelen chemische recycling om de uitdaging van plastic afval tegen te gaan. Met onze hernieuwbare en circulaire oplossingen willen we onze klanten helpen om hun uitstoot van broeikasgassen tegen 2030 te verminderen met minstens 20 miljoen ton per jaar. Het is onze ambitie om onze olieraffinaderij in Porvoo, Finland tegen 2030 de meest duurzame raffinaderij van Europa te maken. Wij introduceren hernieuwbare en gerecyclede grondstoffen, zoals vloeibaar gemaakt plastic afval, als grondstoffen voor de raffinage. Wij hebben de doelstelling om vanaf 2035 koolstofneutraal te produceren en wij zullen de koolstofemissie-intensiteit van verkochte producten tegen 2040 met 50% verminderen. Wij hebben ook hoge normen vastgesteld voor biodiversiteit, mensenrechten en onze toeleveringsketen. We worden consequent opgenomen in de Dow Jones Sustainability Indices en de Global 100-lijst van 's werelds meest duurzame bedrijven. In 2022 bedroeg de omzet van Neste 25,7 miljard euro. Lees meer: neste.nl